Programul de guvernare, denumit „Moldova vremurilor bune”, a fost făcut public de Natalia Gavrilița
Social 4 august 2021, 15:57 | 998

Gestionarea crizei pandemice, majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, lupta cu corupția și restabilirea asistenței financiare externe. Sunt prioritățile imediate ale Guvernului condus de Natalia Gavrilița, după ce va obține vineri votul de încredere al Parlamentului. Obiectivele se conțin în Programul de guvernare, denumit „Moldova vremurilor bune”.

În ceea ce privește combaterea pandemiei, Guvernul Gavrilița își propune crearea unui consiliu de experți medici care să furnizeze Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în comun cu instituțiile specializate ale statului, analize și prognoze vizând situația pandemică. De asemenea, va asigura accesul nelimitat, imediat și gratuit tuturor persoanelor cu simptome la teste pentru detecția virusului de tip nou. Alte priorități sunt testarea obligatorie și regulată a personalului medical, organizarea accesului rapid și gratuit la tratament pentru pacienții cu forme ușoare de COVID, creșterea accesului la servicii medicale pentru populația de la sate. Guvernul Gavrilița își propune elaborarea unui mecanism electronic de evidență a tuturor infectaților, persoanelor aflate în carantină și a persoanelor vaccinate, dar și accelerarea campaniei de vaccinare. Totodată, noua guvernare promite că va susține mediul de afaceri în situații excepționale prin subvenționarea șomajului tehnic sau a șomajului parțial.

La capitolul reformării justiției și pachetul anti-corupție, noul Guvern susține că va înlocui rapid persoanele din conducerea instituțiilor publice care au comis sau admis ilegalități, cu oameni integri. De asemenea, programul de guvernare conține o reformă profundă a justiției prin eficientizarea activității procuraturii și a instanțelor judecătorești în vederea stopării furtului de bani și proprietăți publice, precum și prin demararea investigațiilor față de persoanele care au comis ilegalități majore. Guvernul Gavrilița va modifica legislația cu privire la declararea averilor de către funcționarii și demnitarii publici, pentru a exclude declararea averilor la prețuri reduse; va înăspri sancțiunile pentru infracțiunile de corupție, va introduce mecanisme transparente și echitabile de alegere și numire a membrilor CSM și CSP și va asigurarea accesul gratuit pentru presă la orice informație de interes public, scrie în programul de guvernare.

Noua guvernare mai promite că va crește pensia minimă la două mii de lei și o va majora pe cea pentru dizabilitate, precum și alocațiile pentru dizabilitate. De asemenea, guvernul ce urmează a fi învestit își asumă stimularea antreprenoriatului social prin înlesniri fiscale și discriminarea pozitivă a întreprinderilor sociale în procesul de achiziții publice și asigurarea accesului pentru încă cel puțin 4.000 de bătrâni singuratici la servicii de îngrijire la domiciliu.

O altă prioritate este restabilirea finanțării externe. Aceasta include inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021, reluarea dialogului cu Fondul Monetar Internațional în vederea încheierii unui nou memorandum de țară și securizării finanțării externe pe termen mediu, dar și instituirea unui mecanism de monitorizare a executării proiectelor mari și a absorbției fondurilor externe, în special, a celor dedicate combaterii pandemiei și susținerii întreprinderilor mici și mijlocii.

Ca domenii-cheie pentru noul guvern sunt: infrastructura, dezvoltarea regională, agricultura, mediul, educația și securitatea. Vineri, 6 august, premierul desemnat și echipa guvernamentală se vor prezenta în fața deputaților pentru a cere vot de încredere Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!