Anul trecut au murit 36 de mii de oameni și s-au născut doar 32 de mii. Pentru comparație: în 2018 s-au născut 34,7 de mii sau cu 7,9 la sută mai mult decât în 2019, potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică. Tinerii aleg să plece peste hotare pentru o viață mai bună, spun localnicii din satul Bularda, raionul Călărași.

În sat nu este o școală și nicio grădiniță. Cei câțiva copii care au mai rămas în localitate mergeau la școala și la grădinița din Dereneu, la 4 kilometri de Bularda. La fel fac și sătenii, când au treabă la Călărași, merg 4 km pentru a prinde un autobuz...

De lucru în sat nu-i, așa că oamenii au luat drumul străinătății.

Același tablou este în mai multe sate. Niciun copil nu s-a născut în ultimii doi ani nici în satul Oricova, din același raion.

Pe vremuri, într-o familie erau câte 8 copii, astăzi în tot satul sunt 8 copii, spune mătușa Parascovia.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2018 procesul de depopulare a continuat, astfel că migrația netă pentru anul 2018 a constituit minus 41,8 mii persoane. Din totalul emigranţilor, grupele de vârstă 21-30 de ani şi 31-40 de ani deţin circa 46 la sută. Concluzia Biroului Național de Statistică este una: tinerii aleg alte țări unde să dea naștere copiilor.