Tiraspolul îi cere Rusiei să majoreze numărul pacificatorilor în zona de securitate
Politic 14 februarie 2020, 22:33 | 1085

Tiraspolul îi cere Rusiei să majoreze numărul militarilor din forțele de menținere a păcii, care se află în zona de securitate, cu încă aproape 2 000 de oameni, potrivit agenției Novostipmr.org. Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control a făcut publică ieri o declarație în acest sens. Fostul membru al comisiei Ion Leahu susține că pentru Tiraspol aceasta e o formă de a se autoafirma ca o putere în regiune, cu cât mai multă forță armată cu atât mai bine ei se simt.

În declarația părții transnistrene se arată:

DECLARAȚIA ADMINISTRAȚIEI DE LA TIRASPOL

„Considerăm necesar ca în perioada imediat următoare să revenim la dezbaterea acestui subiect propus de delegația transnistreană și anume mărirea contingentului militar al forțelor de pacificare a Federației Ruse, redus temporar în anul 2000 în mod unilateral și fără acordul Comisiei Unificate de Control”.

Fostul membru al comisiei Ion Leahu a declarat pentru jurnal.md că nu există argumente pentru a cere Rusiei majorarea numărului de militari.

Cifra maximală care s-a convenit în cadrul acordului din 20 martie 1998 este de câte 500 de militari de fiecare parte - Rusia, regiunea transnistreană și Chișinău, iar aici este vorba și de factori obiectivi, spune Leahu.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată solictările Tiraspolului. 

Opinia ta contează. Comentează!