Războiul din țara natală a schimbat esența și prioritățile multor ucraineni
Social 9 august 2022, 20:42 | 663

Războiul din țara natală a schimbat esența vieții și prioritățile multor ucraineni. Unii s-au pomenit pe drumuri fără absolut nimic. Altora, războiul le-a răpit soții, părinții sau copiii. Goniți de focul bombardamentelor, au luat cu ei doar strictul necesar. Mai multe istorii ale refugiaților au fost adunate în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”, inițiate de Ministerul Afacerilor Interne.

Dmitri și Tatiana au venit în Republica Moldova pentru că își doreau un adăpost sigur deasupra capului - unul aproape de casă.

Pentru alți refugiați, drumul spre Moldova a fost unul lung și anevoios.

MARGARITA IVOCIKINA, refugiată din Ucraina: "M-am trezit la ora 5.00 din cauza exploziilor. Toți dormeau în picioare. Locuri practic nu erau. Noi nu voiam ca viața noastră să se schimbe în așa fel."

Până a începe dezastrul în țara ei, Margarita Ivocikina lucra în calitate de coregraf. Avea propriul studio de dans. Războiul a schimbat însă esența lucrurilor. Soarta a făcut-o să fugă de două ori din calea războiului. Și-a găsit refugiu în Polonia, însă a fost nevoită să caute o altă țară-gazdă, deoarece acolo nu se putea angaja.

MARGARITA IVOCIKINA, refugiată din Ucraina: "Am fost în Polonia. Acolo m-a întâlnit o prietenă. Am decis să mă cazez la ea, însă, din păcate, în Polonia ucrainenii care nu cunosc limba poloneză nu se pot angaja nici măcar în calitate de femeie de serviciu. Am fost nevoită să traversez șase țări ca să ajung aici. Acum lucrez la două centre de dans și, în paralel, lucrez la Teatrul „Luceafărul”."

Multe sate din regiunea Nikolaev au fost pur și simplu șterse de pe fața pământului. Familii întregi de ucraineni s-au pomenit pe drumuri.

Republica Moldova adăpostește acum peste 76 de mii de cetățeni ucraineni și peste patru mii de cetățeni ai altor state. Printre aceștia se numără 42 de mii 523 de minori care sunt cetățeni ucraineni și de alte naționalități, care au intrat în Moldova din Ucraina. De la începutul războiului în țara vecină, la Biroul migrație și azil au fost înregistrate peste opt mii de cereri de azil.

Opinia ta contează. Comentează!