Curtea de Apel nu și-a motivat decizia de anulare a suspendării din funcție a lui Melniciuc
Social 13 februarie 2020, 21:27 | 1262

Curtea Supremă de Justiție a constatat că judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău nu și-a motivat decizia, când au anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Oleg Melniciuc a fost suspendat din funcție. Este vorba despre dosarul primului judecător ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită. După ce Curtea de Apel a anulat hotărârea privind suspendarea din funcție a lui Melniciuc, CSM a depus recurs la CSJ. Astăzi urma să aibă loc cea de-a doua ședință, după cea preliminară, de pe 31 decembrie 2019, însă a fost amânată la cererea procurorului, care nu a putut să ajungă la proces.

Admisibilitatea recursului depus de Consiliul Superior al Magistraturii a fost examinată miercuri la Curtea Supremă de Justiție. Completul de judecători de la Curtea Supremă a decis să ridice cauza de la examinarea admisibilității și să o remită Curții de Apel.

DECIZIA CURȚII SUPREME DE JUSTIȚIE

Curtea Supremă de Justiție este în imposibilitate de a examina admisibilitatea cererii de recurs din toate punctele de vedere, deoarece hotărârea din 24 octombrie 2019 a Curții de Apel Chișinău nu este întocmită integral și nu conține motivarea instanței, care să cuprindă circumstanţele pricinii constatate de instanţă, probele pe care se întemeiază concluziile ei privitoare la aceste circumstanţe, argumentele invocate de instanţă la respingerea unor probe, legile de care s-a călăuzit instanţa.

sursa: csj.md

... afirmă judecătorii, potrivit cărora, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ consideră necesar de a ridica cauza de la examinare și a o remite Curții de Apel Chișinău pentru motivarea în fond a hotărârii din 24 octombrie 2019. Oleg Melniciuc are statut de învinuit în două dosare penale și din acest motiv a fost suspendat din funcție în luna mai 2019, de către CSM. Acum însă judecătorul activează la Judecătoria Chișinău, după ce Curtea de Apel a anulat, în octombrie trecut, hotărârea CSM prin care Melniciuc a fost suspendat. În vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc, el fiind acuzat că, în perioada 2013- 2017 ar fi inclus intenţionat date incomplete, sau false, în declaraţia de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite, care nu puteau fi obţinute legal. Melniciuc ar fi omis includerea unui venit de 48 de mii de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. În iunie 2017, Melniciuc a fost reţinut pentru 72 de ore, iar ulterior eliberat şi cercetat în libertate. În octombrie același an, Melniciuc a solicitat suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului, inclusiv, pentru îngrijirea copilului. În 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Melniciuc un nou dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Drept motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis judecătorului o sută de mii de euro pentru rezolvarea unui dosar. Urmărirea penală, în cel de al doilea dosar, nu a fost finalizată. Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014-2016 venituri totale obținute în mărime de un milion 444 de mii 958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2 milioane de lei. Procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste un milion de lei. Jurnal TV a relatat anterior despre faptul că Oleg Melniciuc şi-a angajat rude în instanța sectorului Râşcani. Dacă va fi găsit vinovat, Melniciuc riscă o amendă de 500 de mii de lei sau închisoare de până la 15 ani. După ce Melniciuc a revenit la serviciu, dosarul său a fost strămutat la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie