Recomandări pentru părinți
Social 7 aprilie 2020, 19:56 | 1013

Această perioadă, când copiii stau acasă din cauza pandemiei de coronavirus, le oferă părinților ocazia de a-i cunoaște mult mai bine, spun specialiștii. În același timp, este vorba și despre o provocare pentru adulți, deoarece lor le revine misiunea de a supraveghea procesul educațional, care se desfășoară online. Ce recomandări are psihologul Tatiana Turchină, vedeți în următorul reportaj.

TATIANA TURCHINĂ, psiholog

Este o oportunitate deosebită în care părinții ar putea să își cunoască mult mai bine copiii săi, pentru că, ei fiind acasă se află într-un proces de învățare la distanță. Dacă de multe ori părinților nu le prea venea a crede ce fac copii la școală, atunci când vorbea învățătoarea despre ei, uite că acum este o oportunitate să vadă dintr-o parte cum reușesc copiii să-și organizeze temele. Totodată, eu zic că pentru părinți este important acum ca ei să se implice la maxim posibil în realizarea acelui program al zilei.

Părinții mai au misiunea de a gestiona emoțiile, mai spune specialistul. Acest lucru va duce și la un echilibru psihologic al copilului.

TATIANA TURCHINĂ, psiholog

În primul rând să nu-i interzică să-și manifeste aceste emoții, să nu-i comande de genul, liniștește-te. Aceasta nu va duce la nimic bun. Invers, să înțeleagă ce stări emoționale trăiește copilul, să-i valideze emoțiile pe care le are. De genul, înțeleg că îți este greu, înțeleg că te plictisești...Atunci când vedem că ne vin aceste stări neplăcute, să îi zicem să numărăm, să desenăm emoțiile care ne copleșesc. Asta este vorba de copiii mai mici. Cu copiii mai mari, adolescenții trebuie discute, despre ce se întâmplă, cum se întâmplă. Unui părinte chiar i-ar fi bine ca el să discute liber cu adolescentul...În momentul în care vedeți că vă depășește situația, mai bine luați cinci minute de răgaz și după asta veniți mult mai echilibrat către copil.

Psihologul vine cu recomandări și pentru părinții care au doi sau mai mulți copii.

TATIANA TURCHINĂ, psiholog

Este un timp potrivit, unde sunt mai mulți copii să învețe niște abilități importante pentru viața de zi cu zi și anume, abilitățile de comunicare între semeni, abilitățile de soluționare a unor conflicte, abilitățile de negociere. Aici părintele ar putea fi cel mai bun ghid ca să le ofere posibilitatea ca ei să învețe...Zic eu că dacă acest lucru ar avea loc, post pandemie, o bună parte din copii ar veni cu abilități dezvoltate.

Instituțiile de învățământ NU activează până pe 15 mai, când se va încheia starea de urgență. În această perioadă, cursurile se desfășoară online. 

Opinia ta contează. Comentează!