Scumpirile și sărăcia sunt subiectele care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățeni, arată datele sondajului BOP
Social 1 decembrie 2022, 20:11 | 513

Scumpirile și sărăcia sunt subiectele, care îi îngrijorează acum, în primul rând, pe cetățeni. Abia mai spre capătul priorităților, oamenii se gândesc la criza financiară, la cea energetică sau la combaterea corupției. Sunt datele sondajului „Barometrului Opiniei Publice” realizat de CBS Research și Institutul de Politici Publice. Două persoane din trei consideră că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită.

Aproape 66% dintre respondenți consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită, iar peste 24% cred că direcția este una bună. Alte zece procente au spus că nu știu sau au refuzat să răspundă.

Potrivit directorului executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie, în comparație cu sondajele precedente, de exemplu cel din anul 2016, doar 8% dintre intervievați spuneau atunci că direcția este bună, iar că direcția este greșită – afirmau 84-89%.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul executiv al IPP: "Prețurile și sărăcia sunt două lucruri cele mai importante care îl deranjează pe cetățean... și apare „un război în zonă” în al treilea rând. Eu cred că „un război în zonă” este cel mai important lucru, care mă deranjează pe mine, dar cetățenii care trăiesc în sărăcie, pe dânșii îi deranjează prețurile, pe dânșii îi deranjează sărăcia. Astea sunt două lucruri cele mai importante, care îi deranjează pe cetățeni. În al patrulea rând vine viitorul copiilor, cu 11,2 la sută."

Criza financiară și cea energetică este pe locul cinci în topul priorităților cetățenilor, cu 7,7%, iar combaterea corupției este pe locul șase, cu 6%. Pentru a îmbunătăți situația social-economică, 29,3% din cei chestionați au spus că, în primul rând, trebuie schimbată conducerea Republicii Moldova.

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede în viitorul Legislativ.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul executiv al IPP: "Aici avem următorul răspuns. Cu Partidul Acțiune și Solidaritate - 24,6 la sută din respondenți, Partidul Socialiștilor - 16,6%, Partidul Șor - 10 la sută, după care urmează Partidul Comuniștilor, cu 3,9%, Partidul Democrat, cu 1,1%, Platforma Demnitate și Adevăr, cu 1,1% și așa mai departe."

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține cel mai mare număr de voturi, arată datele sondajului.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul executiv al IPP: "Și aici avem Maia Sandu, cu 27,3% din respondenți. Deci, Maia Sandu ocupă primul loc. După care „nu știu/nu răspund” - 38 la sută din respondenți. Următorul este Igor Dodon, cu 15,4 la sută."

Al treilea în preferințele alegătorilor este Ilan Șor, cu 9%, iar pe locul patru apare Ion Ceban, cu 7%. Întrebați ”cine are dreptate în războiul ruso-ucrainean”, 36,2% dintre respondenți au răspuns că are dreptate Ucraina, 21,9% consideră că Rusia ar avea dreptate, iar 23% - că nimeni nu-i vinovat. Alte 18% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1132 de persoane, prin metoda ”față în față”, și are o marjă de eroare de +/-3%. Ediția „Barometrului Opiniei Publice” din noiembrie 2022 a fost realizată în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!