Jumătate dintre oamenii care trăiesc cu HIV în Republica Moldova nici nu știu despre aceasta
Social 22 octombrie 2021, 20:44 | 1380

Avem restanțe la testarea și tratarea persoanelor cu HIV/SIDA. Din cauza pandemiei, numărul persoanelor depistate cu HIV a scăzut cu o treime, dar asta nu înseamnă că se infectează mai puțini. În Republica Moldova, infecția HIV este depistată fie târziu, fie deloc. Jumătate dintre oamenii care trăiesc cu HIV, nici nu știu despre aceasta.

Andrei știe că are HIV de zece ani. Cum s-a infectat, rămâne o enigmă. Totuși, tânărul recunoaște că ducea un mod de viață haotic, inclusiv consuma droguri.

ANDREI STOLEARENCO, asistent social: "Atunci mi-am dat seama că trebuie să fac ceva, să mă clarific cu sănătatea mea. Cred că m-am adresat la timp ca să pot trăi mai departe, ca să pot călători și pentru a fi ca toți ceilalți."

Această experiență l-a învățat să prețuiască sănătatea, așa că acum ajută și alte persoane infectate să depășească fricile și stereotipurile. Acum, ia pastile care blochează virusul și îi permit să aibă o viață normală.

ANDREI STOLEARENCO, asistent social: "Este terapie ARV, care trebuie administrată în fiecare zi, la aceeași oră, toată viața. Pastila blochează virusul din sânge. Ca persoana să se simtă bine și să trăiască până la adânci bătrâneți, o pastilă e suficientă."

Diagnosticarea bolii, practic, i-a salvat viața lui Andrei. Dar majoritatea oamenilor cu care am discutat ne-au spus că niciodată nici nu s-au testat.

Doar câteva femei, care au copii, ne-au spus că, de nevoie, s-au testat la maternitate.

Datele arată că jumătate din persoanele care trăiesc cu HIV nici nu știu despre aceasta.

RUSLAN POVERGA, directorul Asociației „Inițiativa Pozitivă”: "Este în primul rând un pericol pentru ei, deoarece într-un moment anumit, HIV-ul va trece în SIDA și vor apărea probleme de sănătate. În al doilea rând, este un pericol pentru sănătatea publică, pentru că oamenii continuă să aibă același stil de viață, fără a-și da seama că pot prezenta pericol pentru cei din jur."

În Republica Moldova, testul HIV este gratuit, voluntar și anonim, în orice instituție medicală, la medicul de familie sau la sediul unor organizații neguvernamentale de profil. Din acest an, testarea poate fi efectuată și în unele farmacii. Este o procedură simplă, pe care o poate face orice persoană chiar și acasă.

Dacă rezultatul este negativ, testul va arăta o singură linie. În cazul unui infectat cu HIV, vor apărea două linii roșii. Specialiștii speră că auto-testarea îi va ajuta să depisteze cât mai multe persoane infectate, deoarece pandemia a condus la reducerea numărului celor pozitivi. Dacă în anii precedenți erau depistate anual până la 1000 de cazuri, în 2020 au fost depistați mai puțin de 600.

RUSLAN POVERGA, directorul Asociației „Inițiativa Pozitivă”: "Asta nu înseamnă că sunt mai puține persoane cu HIV. Dar posibilitatea de testare e mai greu accesibilă. Policlinicile au fost închise, organizațiile care prestau astfel de servicii la fel."

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial aproximativ 10 mii de persoane HIV-pozitive, dar unele studii arată că numărul real ar fi de 15 mii. Jumătate din cei infectați sunt în stadiu avansat al infecției sau chiar în faza SIDA. În aproape 90% din cazuri, oamenii se infectează cu HIV în timpul relațiilor sexuale între un bărbat și o femeie, iar celelalte cazuri sunt asociate cu utilizarea aceleiași seringi sau ac pentru consumul drogurilor injectabile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie