Gazprom a anunțat vă nu va reduce livrările de gaze, așa cum a amenințat la începutul săptămânii trecute
Social 28 noiembrie 2022, 15:36 | 758

Gazprom s-a răzgândit. Gigantul rus a anunțat în această dimineață că nu va reduce livrările de gaze pentru Republica Moldova, așa cum amenința săptămâna trecută. Totuși, concernul controlat de regimul de la Kremlin arată, din nou, din deget Guvernului de la Chișinău și sugerează că ar putea închide robinetul pentru Republica Moldova, în această iarnă. ”Moldovagaz” afirmă că a transferat către Gazprom 21,4 milioane de dolari, plata în avans pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii noiembrie.

Gazprom anunță, într-un scurt comunicat, că va continua să livreze gaze naturale către Republica Moldova prin stația de măsurare Sudja, de la hotar cu Ucraina. Asta după ce la începutul săptămânii trecute amenința că de luni, 28 noiembrie, va începe reducerea livrărilor pentru tranzitul prin Ucraina, cu destinația Republica Moldova. Gigantul rus acuza Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Asta chiar dacă ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, precizase că, de fapt, este vorba despre economiile Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina. Acum, reprezentanții Gazprom nu mai pomenesc nimic despre acuzațiile de săptămâna trecută și afirmă că „Moldovagaz a efectuat, în luna curentă plățile necesare, inclusiv pentru volumele depozitate pe teritoriul Ucrainei”. Totodată, gigantul rus atenționează că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății.

COMUNICATUL GAZPROM: "În același timp, atragem atenția asupra încălcării regulate a obligațiilor contractuale de către partea moldovenească în ceea ce privește plata pentru livrările de gaz rusesc. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora."

De cealaltă parte, Moldovagaz afirmă că a transferat către Gazprom plata în avans pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii noiembrie, în valoare de 21,4 milioane de dolari.

COMUNICATUL MOLDOVAGAZ: "Compania „Moldovagaz” este concentrată acum pe acumularea de la consumatorii finali a tuturor plăților pentru luna octombrie, în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna noiembrie, cu scopul transferării către „Gazprоm” a mijloacelor financiare contractate."

Precizăm că deși Gazprom nu și-a realizat deocamdată amenențările de a reduce și mai mult livrările de gaz către Republica Moldova, volumele pe care le primim în prezent, de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, sunt din ce în ce mai insuficiente. Pe măsură ce vremea se răcește, iar Gazprom nu crește livrările, resimțim un deficit tot mai mare de gaze naturale. Dacă în noiembrie, acest deficit a fost de 40%, atunci în decembrie va crește până la 56,5%.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie