Primul eveniment TEDx despre educație oferă o varietate de idei și propune soluții pentru problemele din educație
Social 25 ianuarie 2021, 19:48 | 1143

Educația este cheia! Sub această lozincă s-a desfășurat conferința TEDx despre educație, după o pauză de cinci ani. În condițiile impuse de pandemie, organizatorii au limitat prezența participanților, iar cei interesați de discursurile motivaționale le-au putut urmări de la distanță. Primul eveniment TEDx despre educație din Republica Moldova oferă nu doar o varietate de idei, ci propune soluții pentru deficiențele sistemului educațional.

La ediția din acest an, vorbitorii au ținut discursuri online din mai multe colțuri ale lumii. Despre necesitatea unui an academic liber după liceu, care reprezintă un exercițiu de echilibru, a vorbit Corina Musteață.

CORINA MUSTEAȚĂ, participantă: "În pofida faptului că încă de mici, ne este insuflată ideea despre numeroasele căi pe cale putem apuca, suntem constrânși să alegem ceea, ce ne sugerează societatea, transformându-ne în roboți, care acționează într-o manieră foarte previzibilă și foarte ușor de controlat. Roboți cu joburi care nu ne sunt pe plac, cu datorii de achitat și cu multe antidepresive luate pe ascuns."

Așa cum orice sistem de educație este constituit din cel puțin două părți componente, printre cele mai principale fiind profesorii și elevii, unul dintre participanții la conferința TEDx a făcut o clasificare a tipurilor de profesori pe care îi întâlnim în orice școală.

ANDREI ZAPȘA, participant: "Cred că fiecare dintre voi a întâlnit asemenea tipuri de profesori: profesorul dur, la care zubrești din frică, la care toate lucrurile sunt mega punctuale, care are o disciplină incontestabilă, dar de obicei, aceste tipuri de profesori nu sunt destul de apreciați în comunitățile de elevi. După care vine melancolicul. Melancolicul este acel care vrea să se afle oriunde, numai nu în fața sălii de clasă, cumva ai sentimentul că el niciodată nu și-a dorit să fie profesor, dar așa l-a adus viața să fie. După care vine tipajul care spune că Dumnezeu știe de 10, eu pe nouă, iar voi de un opt, spuneți ”badaproste”."

Printre speakerii evenimentului a fost și directorul de programe de la Jurnal TV, Dumitru Mișin, moderatorul talk-show-ului „Ora Expertizei”. Acesta a vorbit despre propria experiență pe care a acumulat-o pe băncile școlii.

DUMITRU MIȘIN, moderatorul talk-show-ului ”Ora Expertizei”: "Am descoperit că educația este curiozitatea de a găsi răspunsuri. În ultimii ani de liceu, am făcut liceul la ”Gheorghe Asachi” eram pe punctul să fiu exmatriculat, de trei ori pentru absențe. Trebuie să recunoaștem că din păcate foarte mulți profesori și mai mult de 80 % nu înțeleg încă, de ce unii elevi absentează. La orele de literatură, fie biologie, fie mate, puneam întrebări ușor incomode pentru unii profesori. Ajungem în zona de conflict cu profesorii, eventual acest lucru se reflecta în tabloul cu note trimestrial."

La această ediție a conferinței TEDx, discursurile participanților au pendulat în jurul necesității unui an academic liber pentru alegerea viitoarei profesii, despre necesitatea digitalizării în școli, precum și despre cum e să fii un profesor modern într-un sistem vechi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie