Probele din dosarele penale vor putea fi examinate mai rapid și mai eficient
Social 15 august 2022, 20:40 | 518

Probele din dosarele penale vor putea fi de acum încolo examinate mult mai rapid și mai eficient de către experții Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare. Totul datorită echipamentelor de ultimă generație, achiziționate de PNUD, cu susținerea Guvernului Statelor Unite.

BRETT ROSE, directorul Secției justiție penală și aplicare a legii, Ambasada SUA în Moldova: "Acest proiect, susținut financiar de SUA și implementat cu ajutorul PNUD, este unul menit să ajute forțele polițienești din Republica Moldova pentru a putea fi realizate analize și examinări utilizând tehnici și mijloace moderne. Pe parcursul anilor precedenți am realizat un progres remarcabil. Mă bucur să constat că s-a întâmplat acest lucru datorită implicării și eforturilor partenerilor noștri de la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare."

OLESEA PEREAN, specialist programe, PNUD Moldova: "Edificarea statului de drept se face nu doar prin alinierea cadrului legal, a standardelor internaționale, dar și prin asigurarea bazei tehnico materiale a instituțiilor de ocrotire a normelor de drept."

Unul din echipamentele primite astăzi este spectrometrul Raman. Acesta este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii, pentru identificarea substanțelor cum ar fi, de exemplu, droguri și precursori, substanțe explozive și diverse substanțe chimice periculoase.

NICOLAE BODRUG, șeful Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare: "Azi noi primim echipamentul care a fost procurat în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției în organele de drept ale Republicii Moldova”. Echipamentul constă din câteva echipaje care vor fi folosite în laboratoarele criminalistice. Este vorba despre două spectrometre, unul de tip portabil și celălalt care ne permite să examinăm substanțe necunoscute în razele infraroșii."

SERGIU DIACONU, secretarul general al MAI: "Acum cel mai important este ca orice act criminal, orice crimă care se săvârșește să poată fi investigată cap coadă, iar persoanele care sunt nevinovate să nu poarte răspundere. Criminalii să poată fi găsiți, identificați și, în baza probelor concludente, să fie deversați justiției, iar justiția să-și facă datoria."

Evenimentul este parte a proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

Opinia ta contează. Comentează!