Situația din Rusia în raport cu Ucraina este urmărită cu atenție și la Washington
Externe 9 aprilie 2021, 17:52 | 684

Zeci de unităţi de infanterie ruseşti sunt deja dislocate sau sunt în drum spre frontiera cu Ucraina. În regiunea Voronej au apărut sisteme de rachete balistice ”Iskander” cu rază scurtă de acţiune, afirmă analişti de la ”Janes”, agenţie britanică specializată pe probleme militare. Situația din Rusia în raport cu Ucraina este urmărită cu atenție și la Washington, relatează AFP.

JEN PSAKI, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, SUA: "A existat o temă continuă și cu siguranță am mai văzut acest scenariu. Este o campanie de dezinformare pe care Rusia a implementat-o și în trecut, în legătură cu agresiunile lor la granița cu Ucraina. Este un subiect pe care îl urmărim cu atenție, în a cărui privință suntem îngrijorați și vom continua să comunicăm de aici, dar și cu partenerii noștri din Europa."

JOHN KIRBY, secretarul de presă al Ministerului Apărării al SUA: "Au mai trimis trupe în ultima săptămână (n.r. Rusia). Nu avem vizibilitate suficientă pentru a urmări schimbările care au loc acolo, deci suntem limitați în ceea ce privește estimarea unui număr exact. Cu siguranță au mii de militari în Crimeea, iar unele estimări arată în jur de 20.000 de soldați."

Agenţia britanică specializată pe probleme militare a remarcat la frontiera cu Ucraina un aflux de trupe din cadrul Districtului militar central, care sunt însoţite de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie şi echipamente de artilerie cu rază lungă de acţiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete "Uragan", transportate în Voronej cu trenul. Potrivit experţilor britanici, sisteme de rachete balistice ”Iskander” cu rază scurtă de acţiune, au fost desfăşurate în Voronej. Acumulări similare de trupe şi echipamente, provenind de la unităţi din Districtul militar Sud, ale căror baze se află la sute de kilometri distanţă în sudul şi în vestul Caucazului, au fost monitorizate în Crimeea şi regiunea vecină Krasnodar.

Ministerul rus al Apărării a venit cu o explicaţie, calificând aceste mutări de trupe drept exerciţii de verificare a nivelului de pregătire de luptă. Adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, care a reprezentat Moscova la întâlnirea consilierilor politici în cadrul "formatului Normand" în Berlin, a declarat presei că, deocamdată, nu a fost găsit o soluție definitivă pentru componenta politică. ”Pentru Ucraina ar fi fost sinucigaș să reînceapă acțiunile militare în Donbas”, a precizat Kozak.

DMITRI KOZAK, adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse: "Declanșarea unor acțiuni cu caracter militar va fi începutul sfârșitului pentru Ucraina. Este un act sinucigaș. O împușcătură în cap, nu în picior."

Chiar dacă intenţiile Rusiei nu sunt încă foarte clare deocamdată, această comasare de trupe nedeclarată este cea mai importantă de la invazia în 2014 în Crimeea, scriu analiștii de la ”Janes”.

Opinia ta contează. Comentează!