În Africa de Sud au fost confiscate echivalentul a 2.400 de doze de vaccin false într-un depozit din oraşul Germiston
Externe 3 martie 2021, 20:02 | 939

Autorităţile sud-africane şi chineze au confiscat mii de vaccinuri anti-COVID-19 false pe teritoriile lor şi au arestat cel puţin 85 de persoane, anunță Interpol. Cererea de vaccinuri va crește considerabil în următoarea perioadă, iar în aceeași măsură, vaccinurile contrafăcute ar putea deveni o problemă, precizează specialiștii.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală, în Africa de Sud au fost confiscate echivalentul a 2.400 de doze într-un depozit din provincia Gauteng. Tot aici autorităţile locale au confiscat "o mare cantitate" de măşti de tip 3M. În operaţiune au fost arestaţi şi trei cetăţeni chinezi şi unul din Zambia.

MANSOOR AMIJI, profesor în științe farmaceutice, Universitatea Northeastern: "Pe măsură ce vaccinul va deveni mai popular, preocupările pentru vaccinurile contrafăcute și false vor fi și mai pronunțate."

În China, poliţia a desfiinţat o reţea care vindea vaccinuri anti-COVID false după efectuarea unei razii în reţeaua locală de fabricaţie. Au fost arestaţi 80 de suspecţi şi au fost confiscate "peste 3.000 de vaccinuri false".

MANSOOR AMIJI, profesor în științe farmaceutice, Universitatea Northeastern: "Un producător fals nu are cu adevărat cunoștințe și nici înțelegerea tuturor proceselor necesare pentru a crea un produs sigur și eficient. Pot amesteca apă sau pot crea un lichid colorat pentru a reflecta ceea ce pare a fi un vaccin și apoi pot pune o etichetă deasupra, care arată foarte similar cu eticheta Moderna sau Pfizer."

Potrivit experților, aceste operaţiuni reprezintă doar "vârful aisbergului" problemei falsificării vaccinurilor.

ODED VANUNU, cercetător în securitate cibernetică: "Guvernele depun efort pentru a asigura vaccinuri pentru populația țărilor, dar există un număr limitat de vaccinuri, în general."

Interpol a precizat că investigaţiile continuă, în paralel cu arestările din Africa de Sud şi China.

Opinia ta contează. Comentează!