Astăzi se împlinesc 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz
Social 27 ianuarie 2022, 20:09 | 925

Astăzi este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului - un termen utilizat pentru a descrie uciderea evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La Chișinău, reprezentanții asociațiilor de evrei, politicieni, diplomați și oameni de rând au depus flori la Monumentul ”victimelor fascismului”.

Potrivit directorului Comunității evreiești din Moldova, Aleksandr Bilinkis, acum 80 de ani lumea nu a făcut suficient pentru a preveni cea mai mare tragedie din istoria omenirii. Prin urmare, Holocaustul a lăsat o urmă adâncă inclusiv în familia sa.

ALEKSANDR BILINKIS, directorul Comunității evreiești din Republica Moldova: "Jumătate din familia mea este din stânga Nistrului, iar majoritatea nu a supraviețuit urmare a acelei tragedii. Am amintiri personale foarte dureroase. Împărtășesc durerea și suferința cu milioanele de evrei care au tangență cu cele întâmplate. Simt o responsabilitate enormă aflându-mă aici, deoarece în fiecare an rămân tot mai puți oameni care au trecut prin Holocaust."

La rândul său, președintele Asociației Evreilor din Moldova, fost deținut ai nazismului, Iosif Belous, a declarat că cele șase milioane de evrei nu au meritat să treacă prin acel chin.

IOSIF BELOUS, președintele Asociației Evreilor din Moldova: "Oameni, fiți vigilenți, pentru că cineva încearcă să rescrie istoria, să vă spună că evreii s-ar fi sinucis. Fiți vigilenți și nu permiteți revenirea la vremurile din perioada Holocaustului."

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că Holocaustul a lăsat o urmă sângerândă în istoria poporului nostru.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Holocaustul înseamnă și cei peste o sută de mii de evrei basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de romi care au murit sau au dispărut fără urmă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare din Transnistria. Înseamnă și peste 11 mii de evrei ținuți în ghetoul din Chișinău și împușcarea cu sânge rece, în doar câteva luni ale anului 1941, a mii de evrei, care până atunci locuiau pașnic, alături de moldoveni în Edineț, Lipcani, Râșcani sau Florești."

Prezentă la eveniment, premierul Natalia Gavrilița a invocat contextul regional complicat și a pledat pentru pace.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Dacă hărțile ar arăta oamenii, am înțelege că nimeni niciodată nu a câștigat vreun război. Nici o ideologie, nici un teritoriu nu justifică lacrimile unei mame care își deplânge copilul. În această perioadă dificilă pentru întreaga umanitate, în care avem comunități lovite de pandemie și criză economică trebuie să pledăm răspicat pentru pace, pentru soluții, pentru bună înțelegere și cooperare."

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată anual pe 27 ianuarie, a fost instituită în anul 2005, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite. În Republica Moldova ziua eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau este marcată din 2015, conform unei hotărâri a Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!