Invitații emisiunii Ora Expertizei au discutat despre perioada electorală
Social 15 septembrie 2020, 19:54 | 1062

Perioada electorală pentru prezidențiale este în toi în Republica Moldova, iar până la debutul campaniei au rămas zile numărate. Cu toate acestea, fraudele ar fi început deja. De această părere sunt unii invitați ai emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV, care au dezbătut aseară pe marginea alegerilor din această toamnă.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: "Părerea mea e că se desfășoară într-un mod normal, cel puțin această parte pregătitoare de înregistrare a candidaților. Ce va fi de la 1 octombrie atunci când nemijlocit începe perioada de agitație electorală vom vedea."

NICOLAE CIUBUC, deputat PD: "Noi ne-am propus să facem altfel de politică.Un prim pas în acest sens este abținerea în participarea în acest scrutin fiindcă funcția simbolică, funcția de președinte a țării cunoașteți că este pentru oferirea distincțiilor și pentru reprezentarea statului. Adevăratele reforme politice le face Guvernul, Parlamentul. Acolo este miza noastră."

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Putem deja să scoatem în evidență încercări de fraudă din partea socialiștilor. Noi am spus mereu că socialiștii nu pot câștiga cinstit, socialiștii pot câștiga doar prin fraudă.Aceeași falsificare crasă la care recurg socialiștii în ceea ce privește înregistrările prealabile. Prin falsificarea semnăturilor încearcă să transmite materialele la CEC așa încât CEC-ul teoretic să aibă posibilitatea de a deschide mai multe secții de votare."

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreședintele Parlamentului, Platforma DA: "Noi avem trei criterii pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare - înregistrarea prealabilă, votul precedent și informația de la Ministerul de Externe. Prin sumarul cumulativ al datelor și ținând cont de toate aceste încercări, eu nu văd și sper foarte mult că nu vor fi deschise secțiile suplimentare în Federația Rusă. Nu există niciun motiv juridic."

SERGIU SÎRBU, deputat Pro Moldova: "Procesul de fraudare a alegerilor deja este la faza de încheiere. Alegerile nu se fraudează, nu se falsifică în ziua votării, dar alegerile pot fi fraudate cu mult înainte și vă spun ce s-a întâmplat în Republica Moldova. Cel puțin în ultimul an o fraudă masivă este inechitatea sau lipsa de egalitate între toți concurenții electorali.Atunci când un concurent electoral zi și noapte la toate posturile de televiziune se laudă că face lucruri, dar de fapt pe bani publici."

SORIN IONIȚĂ, președinte Expert Forum România: "Fiecare pentru asta se teme - să-și aducă oamenii la vot, cred că asta va fi principala problemă.În plus, e teama ca de obicei de interferențe externe, de resurse ilicite folosite în campania electorală, este dezechilibru din peisajul mass-media în Republica Moldova și cred că va fi o bătălie foarte urâtă până la urmă cu multe bruiaje inclusiv din afara granițelor țării."

Reprezentantul socialiștilor, Vasile Bolea, a negat acuzațiile aduse în platou. Talk-show-ul Ora Expertizei poate fi urmărit la Jurnal TV în fiecare zi de luni, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!