Image-Description
Seară în memoria lui Muslim Magomaev, la Baku, la 80 de ani de la nașterea renumitului cântăreț și compozitor
Internaţional 18 august 2022, 13:14 | 956

Complexul de concerte al Teatrului Verde din Baku a găzduit un eveniment de comemorare, organizat de Fundația Heydar Aliyev, la 80 de ani de la nașterea renumitului cântăreț de operă și de muzică ușoară, compozitor, Artist al Poporului al URSS și Azerbaidjan - Muslim Magomaev.

La eveniment au participat președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev și prima doamnă Mehriban Aliyeva, precum și personalități ale culturii și artei din Azerbaidjan.

În cadrul evenimentului au fost prezentate fragmente cu declarațiile marelui lider al poporului azer Heydar Aliyev despre Muslim Magomaev, după care artiști ai Republicii Azerbaidjan și cunoscuți interpreți străini au interpretat piese din repertoriul lui Muslim Magomaev și au fost prezentate videoclipuri despre renumitul cântăreț.

„Sărbătorim ziua lui Muslim în cel mai frumos loc al orașului, pe Bulevardul Primorsk, chiar pe fundalul Mării Caspice, îndrăgită de noi toți, pe care a cântat-o ​​în piesa sa de neuitat „Eternitatea albastră”, loc unde se află un magnific monument al lui Muslim, reflectându-i frumusețea, talentul și demnitatea lui”, a declarat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

De menționat că pe 17 august, în Parcul Național de pe litoralul din Baku, a fost dezvelit un monument al lui Muslim Magomaev. Autorul monumentului de bronz de doi metri este sculptorul Omar Eldarov.

La 12 martie 2020, Ilham Aliyev a semnat un decret pentru perpetuarea memoriei cântărețului și compozitorului Muslim Magomaev, care a adus o contribuție valoroasă la îmbogățirea tezaurului culturii muzicale a Azerbaidjanului.

jurnaltv.mdjurnaltv.md
jurnaltv.mdjurnaltv.md
jurnaltv.mdjurnaltv.md
jurnaltv.mdjurnaltv.md

Muslim Magometovici Magomaev s-a născut pe 17 august 1942 și s-a stins din viață pe 25 octombrie 2008. A fost supranumit „Regele cântecelor” și „Sinatra” fostului spațiu sovietic. În 1962, la vârsta de 20 de ani, Magomaev a apărut pentru prima dată în Moscova unde a evoluat în timpul Zilelor Culturii Azere și a devenit peste noapte celebru. Un an mai târziu, a susținut primul său concert solo în Sala de Concert Ceaikovski din Moscova și a devenit solist al Teatrul de Operă și Balet Academic de Stat din Azerbaidjan.

Popularitatea lui Magomaev în URSS a fost copleșitoare. Susținea câte trei concerte pe zi, umplând arene uriașe în întreaga Uniune Sovietică, în timp ce albumele sale s-au vândut în milioane de exemplare. Magomaev a fost cunoscut și în calitate de compozitor, scriind mai multe coloane sonore și melodii de film. În plus, a jucat în filme și a găzduit emisiuni de televiziune și radio, dedicate muzicienilor proeminenți ai secolului XX.

La începutul anilor 2000, Magomayev și-a oprit oficial cariera muzicală și a oferit doar câteva spectacole, împreună cu soția sa. A murit la 25 octombrie 2008 în apartamentul său din Moscova, în urma unui infarct. A fost îngropat în Aleea de Onoare în orașul său natal de Baku, lângă bunicul său. La ceremonia funerară au fost prezenți înați oficiali de stat și delegații internaționale, dar și mii de oameni care au venit să-și ia rămas bun de la renumitul artist.

Opinia ta contează. Comentează!