Şeful echipei de experţi ai OMS a părut să excludă ipoteza unei scăpări dintr-un laborator
Externe 4 februarie 2021, 19:58 | 1747

Şeful echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care desfăşoară o anchetă în oraşul Wuhan asupra originii pandemiei, a părut să excludă joi, într-un interviu pentru France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator. Într-un interviu anterior acesta a declarat că virusul a apărut din cauze naturale.

BEN EMBAREK, cercetător al OMS: "Toți cei care au studiat acest virus amănunțit au ajuns la aceeași concluzie, și anume că este un virus apărut în mod natural. Motivul pentru care toți sunt atât de siguri de aceste concluzii este că, dacă virusul ar fi fost construit, am putea recunoaște bucăți și părți folosite pentru a-l crea."

La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan. Totuşi, până acum nu a apărut nicio probă care să acrediteze această ipoteză.

MIKE POMPEO, secretarul de stat al SUA: "Este nevoie de maximă transparență din partea tuturor, inclusiv din partea partidului comunist al Chinei. Este o provocare continuă și avem nevoie de informații din partea oficialilor chinezi în legătură cu ce s-a întâmplat acolo."

Toate aceste presupuneri ar constitui "scenarii excelente pentru filme şi seriale", a mai spus şeful echipei de experţi ai OMS, care a promis totuşi că va "urmări ştiinţa şi faptele" pentru a trage o concluzie definitivă asupra originii pandemiei.

BEN EMBAREK, cercetător al OMS: "Ceea ce știm este că în astfel de scenarii similare din trecut, înainte de a infecta oameni, acest tip de virus se adapta mai întâi în alte specii de animale strâns legate de oameni și cu care persoanele au contact mai des."

Delegaţia ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan, potrivit lui Ben Embarek.

Opinia ta contează. Comentează!