Datoria la gaz a malului drept a fost majorată artificial cu 952 de milioane de dolari
Social 28 octombrie 2020, 20:00 | 706

Dependenţa Republicii Moldova de gazele ruseşti şi, implicit, acumularea datoriilor față de Gazprom reprezintă un pericol pentru securitatea naţională. Gigantul rus a folosit anterior această vulnerabilitate pentru a sista livrarea gazelor. Deşi la Chișinău s-au perindat de-a lungul anilor mai multe guvernări, niciuna nu a soluționat problema datoriei la gaz. Valoarea acesteia ridică mari semne de întrebare, se arată în concluzia unui studiu prezentat astăzi de către experţii comunităţii WatchDog.MD.

Studiul relevă faptul că datoria la gaz a malului drept, cu excepţia regiunii transnistrene, a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari prin acţiuni abuzive. Experții de la WatchDog.MD atrag atenția că potrivit protocolului, întocmit de comisia mixtă moldo-rusă în august 2019, datoria totală a Moldovagaz constituia 6,1 miliarde de dolari. Peste doar două luni, în septembrie 2019, Gazpromul a prezentat un alt raport, în care datoria Moldovagaz era deja de 6,5 miliarde de dolari.

SERGIU TOFILAT, președintele comunității WatchDog.md: "Deci, vedem o diferență de minimum 360 de milioane de dolari, în doar două luni. Ținând cont de volumul consumului de gaze a Moldovei, este imposibil ca în două luni datoria să crească cu 300 și ceva de milioane de dolari. Deci, concluzia este că nici autoritățile nu cunosc care este, de fapt, datoria la gaz a Republicii Moldova."

Mai mult, experții WatchDog.md spun că nu există calcule exacte privind datoriile acumulate pe cele două maluri ale Nistrului.

SERGIU TOFILAT, președintele comunității WatchDog.md: "O delimitare clară a datoriei între malul drept și malul stâng, veridică, confirmată și verificată de vreo instituție din Republica Moldova, nu există. Nu există pentru că nu s-a făcut niciun audit al activității Moldovagaz din momentul înființării, din anul 1998."

Experții WatchDog.md notează că pentru a soluţiona problema datoriilor la gaz trebuie să fie stopată acumularea acestora, iar acest lucru poate fi realizat prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi energie electrică, pentru a elimina dependenţa de gazele ruseşti. Amintim că directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban, anunțase la sfârșitul anului trecut că datoria malului drept către Gazprom constituie 715 milioane de dolari, inclusiv penalități, iar în acest sens, întreprinderea încă nu a recepționat propuneri de la autorități pentru a acoperi respectiva gaură financiară.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie