Actorii Teatrului „Ion Creangă” cer să nu fie demis directorul instituției
Social 18 ianuarie 2022, 20:01 | 884

Directorul Teatrului „Ion Creangă” din Chișinău Maria Stoianov a primit astăzi ordinul, prin care Ministerul Culturii o demite din funcție. Actorii nu sunt de acord cu decizia respectivă și cer autorităților, inclusiv Președinției, restabilirea în funcție a Mariei Stoianov. Responsabili de la Ministerul Culturii ne-au declarat că nu reușesc să dea astăzi o explicație și ne-au promis că o vor face în următoarele zile.

Actorii Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă” au expediat petiții la Președinție și la Ministerul Culturii. Acestea sunt informate că Maria Stoianov a făcut într-un an cât alții nici în trei și a scos din teatrul din anonimat. Actorii consideră că prin demiterea directorului se comite o mare nedreptate, întrucât Maria Stoianov ar fi fost singura persoană care în ultimii ani a făcut ceva pentru trupă. Mai exact, au fost montate 12 spectacole.

TATIANA PROFIRE, violonistă: "Am 13 ani de când sunt în această instituție. În ultimul an, am avut atât de multe lucruri frumoase făcute și din păcate domnii care stau la Minister, chiar și ministrul, nici nu și-au făcut timp, să vină să vadă care este activitatea noastră."

MAGDALENA GUȚU, actriță: "Ministrul, fără să știe, ne taie creanga de sub picioare. Fiind tânăr specialist, anul acesta am simțit că fac și eu ceva, că pot să mă realizez aici, la mine acasă, fără să mă duc peste hotare, să fiu sluga cuiva."

Ioana Dordea Donos activează în teatru aproape de la fondare și spune că actualul director a scos instituția din ghearele corupției și a incompetenței.

IOANA DORDEA DONOS, actriță: "Actorii angajați au fost umiliți, călcați în picioare prin batjocură, amenințați la domiciliu.Pentru că am ținut parte colegilor care au fost demiși nemotivat. Alți directori care s-au perindat au delapidat și conturile teatrului, lucruri care sunt bine știute la Ministerul Culturii."

Maria Stoianov crede că se vrea distrugerea instituției sau comasarea ei cu altele, mai ales că teatrul nu este aproape deloc sprijinit de stat. Chiar și lemnele pentru foc, cu care se încălzesc actorii, au fost procurate din banii proprii.

MARIA STOIANOV, director, teatrul „Ion Creangă”: "Teritoriul acestui teatru, locația aceasta, este vânată de mai multe guvernări. Nu ne-au distrus nici socialiștii, nici comuniștii, nici democrații, așteptăm timpuri bune ca să nu ne distrugă alții. Înainte, aleea care ducea la teatru era din brazi cu scăunele, acum totul e aglomerat, vândut, ciopârțit."

De asemenea, am solicitat și un comentariu de la o fostă actriță a teatrului, care ar fi scris o plângere pe numele directorului, dar aceasta a refuzat să vorbească cu noi. Acum, actorii teatrului „Ion Creangă” solicită să fie primiți în audiență la Președinție și la ministrul Culturii, pentru a clarifica situația.

Opinia ta contează. Comentează!