Igor Dodon nu s-a prezentat astăzi la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cadrul dosarului penal ”Energocom”
Justiţie 27 decembrie 2021, 17:38 | 739

Igor Dodon nu s-a prezentat astăzi la Procuratura Generală, pentru a fi audiat în calitate de bănuit în cadrul unei cauze penale pornită pe 16 decembrie curent. Este vorba de așa-numitul dosar ”Energocom”, privind importul energiei electrice, prin intermediul unei firme-căpușă, în perioada 2008-2009, când au fost delapidate 12 milioane de dolari. În acea perioadă, Dodon era ministru al Economiei în Guvernul Greceanîi. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale ne-a comunicat că avocatul lui Dodon a solicitat amânarea audierilor, deoarece clientul său a plecat din nou peste hotare.

MARIANA CHERPEC, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: "- Acțiunile de urmărire penală, planificate pentru astăzi, 27 decembrie, la ora 9, cu participarea domnului Igor Dodon, au fost amânate pentru data de 29 decembrie, ora 11, în baza cererii depusă de către avocatul acestuia. Motivele invocate în cererea de amânare sunt determinate de faptul deplasării domnului Igor Dodon peste hotarele Republicii Moldova, acțiune pe care Dumnealui o avea planificată din timp."

Mariana Cherpec ne-a spus că avocatul lui Igor Dodon a expediat vineri, 24 decembrie, solicitarea de amânare a audierilor de la Procuratura Gnerală. Noua dată la care ar urma să aibă loc audierea lui Dodon - 29 decembrie - a fost stabilită de avocatul acestuia, de comun acord cu procurorul de caz.

Precizăm că Igor Dodon a declarat săptămâna trecută, când a mai plecat într-o deplasare peste hotare, că după ce va reveni la Chișinău se va prezenta neapărat în fața procurorilor. Am întrebat-o pe purtătoarea sa de cuvânt, Carmena Sterpu, unde anume a plecat Dodon de data aceasta?

CARMENA STERPU, reprezentantul lui Igor Dodon: "În calitate de președinte al ”Uniunii de afaceri moldo-rusă”, Igor Dodon avea planificată, pentru data de 27 decembrie curent, participarea la Moscova, la forumul organizației de afaceri "Деловая Росия". Avocatul domnului Igor Dodon a solicitat contramandarea audierii la Procuratură începând cu data de 29 decembrie 2021."

Precizăm că așa-numitul dosar ”Energocom” vizează schema criminală aplicată în 2008 când, la importul energiei electrice din Ucraina, a fost introdusă o firmă-căpușă prin intermediul căreia au fost delapidate aproximativ 12 milioane de dolari. Procurorii notează că ”schema implementată le-a permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a curentului și însușirii diferenței de preț”. Ministru al Economiei era, în acea perioadă, Igor Dodon, tot el fiind șeful grupului de negociatori care a mers la Kiev. Igor Dodon a declarat săptămân atrecută că acest dosar penal nu reprezintă altceva decât ”show-uri” și ”încercări de fi intimidat” de noua guvernare.

Opinia ta contează. Comentează!