În timp ce Maia Sandu susține la Kiev cauza unei relații strategice cu Ucraina, asigurându-se de sprijinul politic, economic, dar și de securitate al președintelui Zelenski, în raport cu conflictul din stânga Nistrului, primim tot mai multe semne de sabotaj deschis pe dosarele cheie ale guvernului, scrie Igor Munteanu pe Facebook, atașând nota diplomatică a ambasadei Republicii Moldova din Ucraina.

IGOR MUNTEANU, deputat al Platformei DA: "Solicitarea de amânare a aplicării noilor reguli de transport internațional este lingura de dohot aruncată în relația cu Kievul. Eu personal aș vrea să cunosc motivele pentru care Ministerul de Externe sabotează un acord de cooperare strategică cu Ucraina. Cu cine s-a consultat ambasada Moldovei din Ucraina înainte de a prezenta Nota prin care s-a solicitat amânarea introducerii regimului de transport internațional? Cine din guvernul demisionar a luat această decizie, negociată îndelung în ultimii trei ani și pentru care Ucraina este pregătită din 1 aprilie 2020, replanificată pentru data de 15 ianuarie, 2021, iar acum lăsată în derizoriu pentru o perioadă nedeterminată?"

Igor Munteanu spune că decizia de a amâna din nou obligativitatea plăcuțelor neutre pentru mașinile din regiunea transnistreană care participă la traficul internațional va dăuna nu doar intereselor de integrare ale Republicii Moldova, dar și relației Chișinău-Kiev. Noi am sunat la ambasada Republicii Moldova în Ucraina pentru a obține un comentariu, dar ni s-a spus că ambasadorul Ruslan Bolboceanu nu ne va comunica nimic. Mai târziu, a publicat o reacție Ministerul de Externe de la Chișinău.

COMUNICATUL MINISTERULUI DE EXTERNE: "Autoritățile de la Chișinău și Kiev au planificat ca, începând cu data de 15 ianuarie 2021, mijloacele de transport din regiunea transnistreană să poată traversa frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, în condițiile în care dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, cu semnul distinctiv ”MD”. Cu toate acestea, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări, existând riscul apariției unor inconveniențe majore pentru locuitorii din stânga Nistrului."

Ministerul de Externe spune că în aceste condiții s-a convenit asupra amânării obligativității privind plăcuțele neutre, urmând ca șoferii din regiunea transnistreană să fie informați și să li se ofere timp pentru a se conforma noilor cerințe. Pe de altă parte, fostul vice prim-ministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că s-a convenit cu partea ucraineană asupra obligativității plăcuțelor neutre încă pe 13 martie 2020, iar această perioadă, până în ianuarie 2021, ar fi trebuit să dea suficient timp șoferilor din stânga Nistrului să beneficieze de mecanismul de legalizare a autoturismelor. De notat că reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au convenit asupra acestui mecanism încă la 24 aprilie 2018.