Război iminent în Siria
Externe 13 aprilie 2018, 13:09 | 5809

După ce a ameninţat că va riposta cu o acţiune militară față de regimul de la Damasc, acuzat de atacul chimic dintr-un oraș sirian, preşedintele Donald Trump a anunţat că urmează să ia o decizie în această privinţă. Tonul său rămâne ridicat, iar arsenalul este mobilizat.

Riposta dură promisă de liderul american față de atacul chimic din orașul Douma din Siria, soldat cu decesul a zeci de civili, poate fi declanșată în orice moment. Statele Unite au mobilizat un distrugător dotat cu rachete performante în apropiere de coastele siriene, care sunt pregătite să fie lansate în orice moment.

America dispune și de aeronave invizibile, staționate în Qatar, și care ar putea fi folosite pentru bombardarea bazelor militare siriene, unde se crede că se află arme chimice. Statele Unite au și sprijinul aliaților europeni, Marea Britanie și Franța. Britanicii au pregătit avioane de luptă și submarine, în timp ce francezii nu au luat o decizie în acest sens. Basshar Al-Assad are în schimb sprijinul Rusiei. Ambasadorul rus la ONU a recunoscut că izbucnirea unui război nu este exclusă.

În această seară urmează să aibă loc o nouă ședință la ONU privind Siria, care va reuni Consiliul de Securitate al organizației, în prezența secretarului general, Antonio Guterres.

Opinia ta contează. Comentează!