O pensionară susține că s-a infectat cu COVID-19 la sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul
Social 27 octombrie 2021, 19:42 | 1586

Unele sanatorii din țară sunt adevărate focare de coronavirus! O femeie care a mers la reabilitare la sanatoriul „Nufărul Alb” de la Cahul susține că a revenit acasă infectată. Femeia spune că, la internare, nu i-a fost cerut nici testul negativ la COVID, nici certificatul de vaccinare. Mai mult, ea menționează că a avut febră mai mult de șapte zile la rând, timp în care nu a fost separată de celelalte persoane. Directorul sanatoriului ne-a promis că se va documenta și va reveni cu detalii, dar a recunoscut că la sanatoriu nu sunt nici măcar teste rapide.

ANA ȘAPTEFRAȚI, pensionară: "Și am băut acolo vreo două zile și mi-a stat rău, totul înăuntru ardea. Deja eu nu puteam să mănânc nimic. Duminică deacum, medicul cel care era de serviciu , mi-a pus o injecție și mi-a coborât un pic temperatura. Și a doua zi am înțeles că nu-i de șezut și m-am întors."

Femeia spune că, la internare, nu i-a fost cerut nici testul negativ la COVID, nici certificatul de vaccinare.

ANA ȘAPTEFRAȚI, pensionară: "N-am prezentat nici un test. Asta e toată greșeala lor că ca în vremurile bune cer forma 072, așa au cerut și acuma. La poartă numai cât măsurau temperatura. Doar forma asta, dar trebuiau să ceară test PCR, nu aveau niciun drept să primească fără PCR. M-am dus pe tocuri înalte și-am venit gheboasă înapoi."

Fără a ne prezenta că suntem jurnaliști, am sunat la câteva instituții balneo-sanatoriale din diferite localități ale țării și am întrebat dacă este nevoie de testul COVID sau certificatul de vaccinare la internare.

Am sunat și la sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul. Iată ce răspuns am primit.

La scurt timp, reporterul Jurnal TV a sunat la același sanatoriu - de această dată prezentându-se. Imediat ce a aflat că vorbește cu un jurnalist, doamna care face programările ne-a dat cu totul altă informație. A spus că testul sau certificatul de vaccinare sunt obligatorii.

Directorul de la „Nufărul Alb” ne-a spus însă altceva.

VASILE ȘEREMET, directorul sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul: "Nu, de fapt dați să vă spun adevărul: până săptămâna trecută nu se cereau certificatele de vaccinare sau alte confirmări, dar săptămâna trecută a avut loc ședința comisiei aici în raion și este un punct unde persoanele nevaccinate nu pot să vină la sanatoriu."

Vasile Șeremet recunoaște că, în instituția pe care o conduce, nu sunt nici măcar teste pentru a depista cazurile de COVID-19: VASILE ȘEREMET, directorul sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul: "Noi nu avem teste. Da, este o problemă că nu avem teste, nu putem face. - Din ce cauză nu aveți teste? - Păi, nu le-am procurat. - Cum, suntem de aproape doi ani în pandemie și nu sunt teste? - Noi am fost închiși până nu demult."

Întrebată dacă e necesar testul PCR la internarea în sanatoriile din țară, Ala Nemerenco a răspuns astăzi că testul negativ la COVID este obligatoriu în acest caz.

ALA NEMERENCO, ministru al Sănătății: "Da, desigur. Trebuie să existe acest lucru stipulat. - Sunt sanatorii unde nu se solicită testul. - Aceasta ține de ca și cu toate unitățile de alimentare publică. Eu personal am văzut că în unele unități intri, imediat întrebarea este de certificat, în altele sunt mai inerți. Aceasta depinde de faptul cum noi ca cetățeni ne îndeplinim atribuțiile acolo unde muncim."

Raionul Cahul, unde se află sanatoriul „Nufărul Alb”, este sub cod portocaliu de alertă epidemiologică.

Opinia ta contează. Comentează!