Șase procurori vor evalua 38 de dosare penale, asupra cărora există suspiciunea că ar fi fost deschise din motive politice
Social 19 februarie 2020, 16:15 | 2613

Un grup format din șase procurori va evalua 38 de dosare penale, asupra cărora există suspiciunea că ar fi fost deschise din motive politice. O dispoziție în acest sens a fost emisă de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. El a spus că decizia sa vine în urma unui raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în care se vorbea despre suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și din motive politice a unor cetățeni ai Republicii Moldova.

Potrivit procurorului general, la baza deciziei sale au mai stat câteva sesizări la adresa Procuraturii Generale. Este vorba despre declarațiile unor ONG-uri, ale reprezentanților unor partide, atât de la putere, cât și din opoziție, dar și ale oamenilor de rând. Astfel, de la începutul acestei săptămâni, grupul format din șase procurori evaluează și urmează să prezinte rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale din listă. Acestea se află atât în faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau de executare. Mai apoi, a adăugat Stoianoglo, informațiile vor fi analizate de conducerea Procuraturii Generale împreună cu procurorii de caz.

Procurorul general a mai spus că au fost inițiate 33 de proceduri disciplinare în privința a 24 de procurori. 10 sunt de la Procuratura Anticorupție, iar 14 - de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Toate acestea se întâmplă după verificarea activității celor două procuraturi specializate, când s-ar fi constatat o serie de abateri grave, printre care: rețineri, arestări, percheziționări, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversarea examinării dosarelor, hotărâri ilegale pe fond, reprezentare defectuoasă a acuzării de stat în instanțele de judecată și neatacarea hotărârilor ilegale. Din numărul total al procedurilor disciplinare, 18 au fost transmise deja Colegiului de Disciplină și Etică din cadrul Consiliul Superior al Procurorilor. Celelalte continuă să fie examinate de inspectori. În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Alexandr Stoianoglo și despre dosarul privind finanțarea din Rusia a PSRM. Nici de această dată, procurorul general nu ne-a răspuns la întrebare. Așa cum a făcut-o și săptămâna trecută.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie