Peste 19 milioane de români și-au ales primarii, consilierii locali şi judeţeni
Externe 28 septembrie 2020, 21:06 | 827

Iar în România duminică au avut loc alegeri locale. Peste 19 milioane de români și-au ales primarii, consilierii locali şi judeţeni. PSD a pierdut Bucureștiul după mai bine de zece ani de administrație. Nicușor Dan a câștigat Capitala în fața Gabrielei Firea. În unele județe, consiliile și-au schimbat administrația după 20 de ani.

Prezența la urne a fost mult mai mare decât în urmă cu patru ani. La București, Nicușor Dan a pus capăt celor 12 ani de dominație a stângii la primărie, cu 47,8 la sută din voturi, în timp ce contracandidata sa de la PSD, primarul în funcţie Gabriela Firea, a obținut un scor de de 37 la sută. Pe locul al treilea s-a clasat candidatul PMP, Traian Băsescu, care a obţinut 8,6 la sută din voturile bucureştenilor.

PSD pierde Bucureștiul după mai bine de 10 ani de administrație, iar liberalii sunt în frunte după scrutinul municipal. Estimările arată că este puțin probabil ca balanța puterii să se schimbe la următoarele alegeri generale.

Liderul PSD Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de mai bine de 20 de ani. Candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, este cel care a câștigat funcția.

Târgu Mureș este unul dintre orașele mari ale României care, în urma alegerilor din 27 septembrie 2020, își schimbă primarul, după ce timp de 20 de ani a fost condus de Dorin Florea.

Caz bizar în județul Timiș. Ion Aliman, primarul din Deveselu, care a murit pe 17 septembrie din cauza infectării cu covid, a câștigat alegerile locale de duminică. A primit peste o mie de voturi din cele 1.600 exprimate în comună. Aliman candida din partea PSD pentru un nou mandat de primar.

Rezultatele alegerilor de duminică arată că noua generație ar putea duce la o schimbare serioasă a politicii autohtone. PSD scade odată cu dispariția naturală a electoratului său captiv, în vreme ce USR crește odată cu intrarea în scenă a generației Z, născută între 1995 și 2010, care pare destul de angajată politic. Potrivit datelor oficiale, tinerii sub 25 de ani au votat în capitală cu 70 la sută mai mult decât până acum.

Opinia ta contează. Comentează!