Familiile defavorizate, care își încălzesc locuința cu lemne, vor beneficia, la începutul iernii, de câte trei metri steri de lemne
Social 4 august 2022, 19:29 | 740

Familiile defavorizate, care își încălzesc locuința cu lemne, vor putea beneficia, la începutul iernii, de câte trei metri steri de lemn la prețul anului trecut. Pentru aceasta, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. Lemne ieftine vor primi nu doar gospodăriile casnice, dar și instituțiile publice, în special școlile și grădinițele. Din schemă au fost excluși intermediarii - lemnul de la „Moldsilva” nu va putea fi cumpărat de firme. Anunțul a fost făcut de către secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.

Guvernul a anunțat că la prima etapă, adică în lunile octombrie - noiembrie, gospodăriile casnice cu venituri mici vor putea cumpăra, la preț plafonat, până la trei metri steri de lemne.

DUMITRU UDREA, secretar general al Guvernului: "Planul țintește asigurarea accesului la lemne de foc pentru consumatorii din cele 658 de mii de gospodării casnice din țară care utilizează sobele tradiționale pe lemne ca sursa principală de încălzire a locuinței. Guvernul va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar cu cel de anul trecut. În acest an prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei pentru un metru cub, iar prețul pentru lemnul moale va varia între 350 și 475 de lei pentru un metru cub."

În cea de-a doua etapă, care se referă la perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, Agenția „Moldsilva” va livra populației masa lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile. Udrea ne-a asigurat că nu vor exista intermediari care vând lemnul mai scump.

DUMITRU UDREA, secretar general al Guvernului: "Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor din învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare. Potrivit planului pregătit de Guvern, livrările de lemn livrate de la întreprinderile silvice către consumatori trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat."

Oamenii vor putea să achiziționeze lemnul la preț de stat direct de la întreprinderea silvică, începând cu sfârșitul lunii septembrie. Volumul disponibil pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția ”Moldsilva” pe pagina oficială.

Potrivit datelor oficiale, anual consumatorii din Republica Moldova folosesc în sezonul rece aproximativ un milion de metri steri de lemne. Agenția „Moldsilva” va acoperi în acest an 800 de mii de metri steri din volumul necesar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie