Ion Iovcev a fost invitat să lucreze în Parlamentul European
Social 23 iunie 2021, 15:35 | 759

Ion Iovcev, directorul singurului liceu din Tiraspol, în care se predă în limba română, poate deveni consilier al europarlamentarului Eugen Tomac. Acesta i-a făcut propunerea la scurt timp după ce presa a scris despre demiterea lui Iovcev, de către autoritățile de la Chișinău. Ion Ioncev nu a comentat, deocamdată.

Într-o postare pe facebook, europarlamentarul Eugen Tomac a criticat decizia Ministerului Educației de la Chișinău de a-l demite pe Ion Iovcev, afirmând că această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe.

EUGEN TOMAC, membru al Parlamentului European: "Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul “Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund. Repet: această lovitură împotriva unui profesionist, a unui om de înaltă ținută morală nu va rămâne fără consecințe. Decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română."

A scris europarlamentarul Eugen Tomac. El anunță că, de săptămâna viitoare, Ion Iovcev va fi consilierul său în Parlamentul European.

EUGEN TOMAC, membru al Parlamentului European: "Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii Republicii Moldova, care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă."

L-am sunat pe Ion Iovcev pentru o reacție, însă acesta nu ne-a răspuns la apel. Directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol a anunțat marți pe facebook despre faptul că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării l-a demis din funcție. Potrivit lui Iovcev, ordinul a fost semnat de către ministrul interimar Lilia Pogolșa. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a venit cu o reacție. Un consilier al instituției a precizat că Ion Iovcev a atins vârsta de pensionare acum cinci ani și, „conform Codului Muncii, este o decizie corectă”. Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol timp de 29 de ani. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.

Opinia ta contează. Comentează!