Freedom House, Moldova minus 3 poziții
Politic 6 februarie 2019, 16:30 | 1510

Republica Moldova a mai pierdut trei puncte la capitolul ”libertăţi civile şi starea democraţiei”. Potrivit unui clasament al organizației Freedom House, ne aflăm acum pe locul 114, din 195 de ţări ale lumii. Liberia și Lesotho, din Africa, o duc mai bine în acest sens. ”Nimic de mirare”, afirmă experții de la Chișinău, invocând fenomenul corupției politice.

Potrivit raportului Fredom House 2019, Republica Moldova rămâne în zona galbenă a țărilor "parțial libere". Asta deși a pierdut trei puncte de la raportul din 2018, coborând de la 61, la 58 de puncte. Ţara noastră a primit 3 din 7 puncte pentru respectarea drepturilor politice și 4 din 7, pentru libertățile civile, unde "1" reprezentă cele mai libere condiții, iar 7 - cel mai puțin libere. Mai prost decât Republica Moldova stau Sri Lanka, Madagascar şi Zambia, iar mai bine clasate sunt Macedonia, Buthan, Burkina Faso sau Ucraina. Chiar şi ţări precum Liberia, Lesotho şi Ecuador o duc mai bine decât Republica Moldova la capitolul libertate şi democraţie. În fruntea clasamentului se află Suedia, Norvegia şi Finlanda. Declinul Republicii Moldova în acest top nu este unul surpinzător, consideră Directorul executiv al Transparency International-Moldova, Lilia Carasciuc.

Amintim că anul trecut, organizaţia Freedom House a catalogat Republica Moldova pentru prima dată drept un ”stat cu regim hibrid de guvernare”. Mai mult. Experții au atenţionat că Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare risc de alunecare în autoritarism, alături de Ucraina, Georgia, Armenia şi Kârgâzstan. 

Opinia ta contează. Comentează!