Image-Description
Proxeneți care au recrutat prin violență tinere, inclusiv din R.Moldova, reținuți de poliția din România și Olanda
Social 10 octombrie 2019, 11:16 | 1483

Procurorii DIICOT şi ofiţeri români de poliţie judiciară, însoţiţi un poliţist olandez, au efectuat şase percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Iaşi, Piatra Neamţ şi Bârlad, în cadrul unei operaţiuni de destructurare a unei grupări de proxeneţi, care a recrutat prin violenţă mai multe tinere din România şi Republica Moldova, obligându-le să se prostitueze în bordeluri din Olanda.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, activităţile au fost integrate unei acţiuni comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din Olanda, respectiv Oost Nederland Politie Enschede, în executarea unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activităţi procedurale în cadrul operaţiunii "Schipbeek", transmite Radio Iași.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2015, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din trei cetăţeni români şi alţi trei cetăţeni olandezi, care au acţionat în mod coordonat în ceea ce priveşte recrutarea mai multor tinere în vederea exploatării sexuale a acestora pe relaţia Romania-Olanda, precum şi al obţinerii unor foloase materiale substanţiale din activităţile de prostituţie desfăşurate de acestea.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că gruparea a reuşit să recruteze peste opt tinere românce şi alte nouă fete din Republica Moldova, care au fost obligate să practice prostituţia, prin folosirea de violenţe, ameninţări şi şantaj, în bordeluri clandestine care funcţionau în locuinţe închiriate de către membrii grupării.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, suma de 5.880 euro şi alte înscrisuri.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

La acţiunea din România a participat un ofiţer de poliţie olandez din cadrul Oost Nederland Politie Enschede, iar trei ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi – SCTP s-au deplasat în Olanda pentru acordarea de suport operativ în vederea realizării acţiunii.

În urma acţiunii, doi suspecţi, cetăţeni români, au fost reţinuţi în Olanda şi Belgia.

Autorităţile olandeze efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de migranţi, angajare ilegală, spălare de bani, ameninţare, vătămare corporală, viol şi lipsire de libertate intenţionată.

Opinia ta contează. Comentează!