Așteptăm brazii de Crăciun
Social 6 decembrie 2022, 15:55 | 843

Agenția ”Moldsilva” anunță că e gata să pună în vânzare pomii de Crăciun. În acest an, pe piață vor fi scoase peste 50 de mii de exemplare. Prețul variază în funcție de specie și înălțime. Pomii de Crăciun vor fi comercializați prin intermediul entităților silvice teritoriale. Cât de frumoși sunt pomii crescuți special pentru apropiatele sărbători de iarnă vedem din reportajul semnat de Vlada Tomescu.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Brazii din aceasta pepinieră au fost plantați în 2012 si 2013. Acum, unii au și câte patru metri înălțime. Doritorii de a avea în casă un adevărat pom de Crăciun, pot veni să-și aleagă unul pe plac. O astfel de frumusețe costă peste o mie de lei."

Pentru acoperirea solicitărilor, agenția Moldsilva antrenează în procesul de comercializare a pomilor de Crăciun 17 întreprinderi subordonate din Strășeni, Hâncești, Călărași și Edineț. Doritorii pot merge direct la sursă, să-și procure un pom de sărbătoare.

IULIAN MAMAI, director adjunct ”Moldsilva”: "Prețul de comercializare este, în medie, pentru un brad de un metru, circa 70 de lei, e prețul de comercializare stabilit de fiecare entitate silvică. Comercializarea pomilor de iarnă este cu o majorare de 10-20 la sută față de anul precedent."

Moldsilva a pregătit peste 45 de mii de pomi din specia molid, peste cinci mii de pini și alte șase mii de verigele. Cei care doresc să procure pomul cu tot cu rădăcină, ca ulterior să fie replantat, trebuie să scoată din buzunar circa 300 de lei, pentru un un brad de un metru.

IULIAN MAMAI, director adjunct ”Moldsilva”: "Recoltarea și comercializarea pomilor va fi pe parcursul lunii decembrie, de pe cinci până pe 31 decembrie suntem disponibili să-i comercializăm atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, atât în cantități angro, cât și unitare."

Cei mai mulți brazi se află la întreprinderea silvică din Strășeni.

SERGIU CHIHAI, inginer, Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni: "În anul curent, punem la dispoziția consumatorilor peste 16 mii de pomi de Crăciun. Pepiniera din spatele nostru este înființată în 2012, în special pentru a crește pomi pentru sărbătorile de iarnă."

Specialiștii recomandă oamenilor să procure brazii cu rădăcină, pentru că și durata de viața e mai mare.

SERGIU CHIHAI, inginer, Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni: "Chiar și într-un spațiu închis, dacă îi sunt asigurate condiții necesare poate trăi, iar după asta poate fi replantat și îți continuă viața în continuare. Un pom de Crăciun tăiat de la rădăcină poate să trăiască în funcție de condițiile de întreținere, între o lună-două."

Anual, în perioada de iarnă, în Republica Moldova sunt comercializați peste 35 de mii de pomi de Crăciun. Tăierea ilicită a brazilor se pedepsește cu o amendă de până la 25 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie