În premieră, din 1 iulie, pacienții cu diabet zaharat vor beneficia de compensații pentru toți analogii de insulină
Social 28 iunie 2022, 20:15 | 719

Începând cu 1 iulie, pacienții cu diabet zaharat vor beneficia de compensații pentru toți analogii de insulină. Astfel, aproximativ 130 de mii de persoane urmează să beneficieze de teste și lanțete pentru determinarea glicemiei. Dispozitivele medicale vor fi disponibile în toate farmaciile contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Totuși, pentru ca acest sistem să fie complet, ar mai fi nevoie de aplicarea rețetei electronice și a Registrului de evidență a pacienților cu diabet, susțin reprezentanții Asociației Tinerilor cu Diabet.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Cunoaștem cu toții cât de mult au așteptat persoanele cu diabet zaharat și pacienții care suportă intervenții chirurgicale să aibă acces la analogii de insulină, și la dispozitive medicale necesare, teste, lanțete, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare în orice farmacie din țară, care este contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină."

Odată cu includerea în lista cu medicamente compensate, pacienții vor avea acces gratuit la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Trebuie doar să meargă cu rețeta la farmacie și să ridice preparatul de care are nevoie. La fel este și cu dispozitivele medicale, compensate, în premieră, teste și lanțete pentru monitorizarea zilnică a glicemiei."

Astfel, în premieră, medicamentele nu vor mai fi prescrise de medicii de familie, ci de endocrinologi.

ION DODON, directorul general CNAM: "Anul acesta în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost prevăzută, la capitolul medicamente și dispozitive medicale compensate, suma de 864 de milioane de lei pentru compensarea dispozitivelor medicale și analogilor de insulină. Medicamentele respective vor fi prescrise de către medicii endocrinologi din teritoriu. Respectiv va fi impus un control mai bun asupra stării pacientului."

Președintele Asociației Tinerilor cu Diabet, Veronica Volcov, ne-a spus că cel puțin de câțiva ani pacienții sunt în așteptarea acestei decizii, deoarece vechiul mecanism de achiziții era defectuos.

Veronica VOLCOV, președintele Asociației Tinerilor cu Diabet: "Se întâmplau crize generate de anumite suprastocuri sau substocuri de preparate achiziționate prin licitație. Prin urmare, se întâmplau lipsuri de anumite preparate și pacienților li se ofereau preparate disponibile în stoc, nu cele prescrise de medic, ceea ce contravine oricărui ghid de specialitate. În general e nevoie și de aplicarea rețetei electronice, pentru ca să funcționeze acest siste"

Tot de pe 1 iulie, persoanele care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor putea beneficia gratuit de acces la 11 denumiri internaționale de medicamente, compensate în proporție de 100%. Copiii trecuți de cinci ani și adulții cu tulburări de spectru autist vor beneficia pentru prima dată de un medicament compensat. În acest sens, CNAM a alocat 102 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie