Expertul Veaceslav Ionita afirma ca nu este corect sa utilizezi in calculul bunastarii zeci de mii de case pustii sau locuintele cu familiile destramate. Daca acum 20 de ani, la inceputul procesului de migratie, doar 2% din spatiul de locuit era pustiu, în prezent el se apropie de 25 la suta. Adica fiecare al patrulea metru patrat nu este locuit de nimeni si, potrivit lui Ionita, acest lucru nu contribuie nicidecum la bunastarea celor ramasi in Republica Moldova. Din acest motiv, trebuie exclus din calculele oficiale.

Veaceslav Ionita afirma ca, din cei 32,8 de metri patrati care, in prezent, revin formal fiecarui moldovean, in realitate opt metri patrati sunt suprafetele din casele parasite. Un calcul simplu arata ca valoarea acestor case din Republica Moldova se ridica la patru miliarde de euro.

Astfel, corect este sa spunem ca da, conditiile de locuit ale moldovenilor s-au imbunatatit, dar in valoare reala fiecarui moldovean ii revin 24,8 de metri patrati de spatii de locuit, cea ce este de doua ori mai mult decat acum 50 de ani si cu 30 la suta mai mult de la obtinerea independentei.