APCE a adoptat o rezoluție despre subminarea independenței sistemului judiciar din Republica Moldova
Social 26 ianuarie 2021, 19:54 | 1502

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție despre subminarea independenței sistemului judiciar din Republica Moldova. APCE cere Chișinăului să reformeze justiția, sugerând autorităților evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor din sistem. Republica Moldova a fost reprezentată la reuniune de cinci deputați: Mihai Popușoi de la PAS, socialiștii Vlad Batrîncea și Gaik Vartanean, democrata Monica Babuc și Liviu Vovc de la Platforma DA. Doar ultimii doi au votat însă această rezoluție.

LIVIU VOVC, Deputat Platforma DA: "În 2019, după plecarea lui Plahotniuc, părea că începe, în sfârșit, schimbarea. Dar, cu regret, sistemul a rezitat. Nici acum nu există o majoritate parlamentară care ar vrea să-și asume o schimbare din temelii, pentru edificarea statului de drept."

În discursul său, Liviu Vovc a menționat că Moldova are nevoie de implimentarea unui proces veritabil de evaluare a judecătorilor si procurorilor sub stricta monitorizare a unei misiuni internaționale. APCE insistă asupra respectării statului de drept ca una din valorile europene primordiale, autoritățile de la Chișinău fiind încurajate să reformeze justiția în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. APCE solicită punerea în aplicare a unor noi strategii de reformare a sistemului judiciar prin prisma evaluărilor experților internaționali. Combaterea corupției și conflictele de interese sunt alte două segmente depistate ca fiind cu probleme în Moldova. Prin aceeași rezoluție APCE cere autorităților de la Chișinău să coopereze mai strâns cu Comisia de la Veneția.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie