Judecătorul Anatol Pahopol este de astăzi noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii
Social 26 mai 2020, 22:15 | 1102

Judecătorul Anatol Pahopol este de astăzi noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Din calitatea de membru supleant, el a ajuns membru al Consiliului ca urmare a unor modificări aprobate anterior de Parlament la Legea cu privire la CSM. Opoziția afirmă că astfel, Igor Dodon a preluat controlul asupra instituției.

Până în prezent, interimatul funcției de președinte al CSM a fost asigurat de judecătoarea Luiza Gafton. Legea modificată cu privire la CSM prevede ca până la alegerea noilor membri din rândul judecătorilor, de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți suplinesc funcțiile vacante. Modificările au fost criticate de opoziție. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că odată cu numirea lui Anatol Pahopol în funcție, Igor Dodon a preluat controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii.

REACȚIE SERGIU LITVINENCO: Este persoana care de facto înclină balanța și face ca Igor Dodon să controleze Consiliul Superior al Magistraturii. Între altele, la observația că a participat la ședințele Adunării generale a judecătorilor, care au fost calificate ca ilegale chiar și de Comisia de la Veneția, Anatolie Pahopol a răspuns că nu-i pasa ce zice "unul de la Comisia de la Veneția". Da, asta zice președintele interimar al CSM. Scopul principal al ședinței Parlamentului de joia trecută a fost anume adoptarea legii prin care să se propulseze judecătorul Anatolie Pahopol în funcția de membru și președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. // sursa: facebook.com

... a scris Litvinenco de o rețea de socializare. A reacționat și liderul PAS, Maia Sandu, potrivit căreia, ”apucăturile “plahotniuciste” ale lui Igor Dodon iau amploare” și că acesta de 11 luni se chinuie să preia controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii.

REACȚIE MAIA SANDU: (...) Timp de trei ani, Dodon a numit în funcții de judecător oamenii lui Plahotniuc, în ultimele 5 luni de mandat o să-și numească oamenii proprii. Iar CSM nu-și va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupți. Aici se pune punctul final pe renumita “reformă a justiției” a guvernării actuale. // sursa: facebook.com

Actualul președinte interimar al CSM nu a dat, deocamdată, o replică, iar șefa Serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, ne-a spus că instituția nu comentează declarațiile opoziției.

Precizăm că funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor din cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, întâlnire plănuită pentru 17 martie, dar compromisă din cauza stării de urgență. În septembrie 2019, Anatol Pahopol a depus o cerere de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii, care nu a fost nici examinată, nici retrasă, iar termenul de examinare a acesteia a fost de 30 de zile. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie