Parlamentul European a decernat opoziției Belaruse premiul Saharov
Externe 22 octombrie 2020, 20:08 | 1089

Parlamentul European a decernat joi premiul Saharov pentru drepturile omului "opoziţiei democrate" din Belarus, a anunţat şeful legislativului european, David Sassoli. Premiul o include pe reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care a vizitat Parlamentul European în septembrie.

Uniunea Europeană a refuzat să recunoască legitimitatea actualului mandat al lui Alexandr Lukaşenko şi consideră că alegerile prezidenţiale din 9 august nu au fost "nici libere, nici corecte”. Majoritatea protestelor care au avut loc pe străzile din Belarus au avut un impact asupra lumii. ”A sosit momentul ca vocea poporului său să fie ascultată. Suntem alături de voi", a scris şeful legislativului european, David Sassoli, pe Twitter.

Opoziţia democratică din Belarus este o iniţiativă condusă de reprezentanta opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, şi la care participă, printre alţii, şi laureata premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievich.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit după fizicianul și disidentul Andrei Saharov, este un premiu înființat în decembrie 1988 de Parlamentul European. Acesta este acordat în fiecare an persoanelor fizice sau organizațiilor, care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului și a libertății de gândire. Selecția candidaților este întocmită de Comisia pentru Afaceri Externe și de Comisia de Dezvoltare din cadrul Parlamentului European, iar câștigătorul este anunțat în luna octombrie. Din 2010, premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!