Protest la Comrat
Social 12 aprilie 2019, 22:36 | 3647

Zeci de oameni au protestat astazi in fata sediului Adunarii Populare din Comrat, unde se desfasura o sedinta a legislativului regional. Mai apoi, unii manifestanti au intrat in cladire, unde au scandat in sustinerea guvernatoarei autonomiei, Irina Vlah, si impotriva deputatilor locali, care au decis amanarea datei alegerilor pentru functia de bascan si au mai facut o serie de modificari in legislatia electorala. Au existat si violente, amenintari si injuraturi.

Potrivit portalului nokta.md, manifestanții au fost aduși cu mai multe microbuze și autobuze, unele de serviciu sau școlare, care au fost parcate în preajma așa-numitului Comitet Executiv de la Comrat, unde se întrunesc și membrii Adunării Populare. În fața clădirii au fost puse microfoane, câteva tobe improvizate și un ecran pe care erau proiectate imagini de la ședința legislativului autonomiei găgăuze. Mitingul a avut și un moderator, un artist cunoscut în regiune, mai scrie nokta.md. Unii protestatari au reușit să ajungă până la ușile sălii de ședințe a legislativului, unde erau instalate mai multe scaune.

Manifestația de la ușile sălii de ședințe a Adunării Populare de la Comrat nu a trecut fără violențe fizice și verbale. Au existat protestatari care i-au amenințat pe unii deputați că ”îi aruncă de la etaj”.

După eveniment, Irina Vlah a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că le mulțumește locuitorilor Găgăuziei pentru susținere. Luna trecută, Adunarea Populară de la Comrat a hotărât să amâne alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Scrutinul urma să aibă loc pe 19 mai, dar se va desfășura pe 30 iunie. Totodată, legislatorii locali au decis că, pentru validarea alegerilor, va fi nevoie de prezența a cel puțin 50 la sută dintre persoanele cu drept de vot, în loc de 33 la sută, cum era anterior. Vlah a refuzat însă să promulge aceste modificări ale legislației electorale. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile manifestanților de la Comrat.

Opinia ta contează. Comentează!