Agricultorii au ieșit din nou la protest, în fața Guvernului
Social 2 decembrie 2020, 19:41 | 1067

Agricultorii au ieșit din nou la protest, în fața Guvernului. Aceștia nu sunt de acord cu decizia Executivului de a majora cota TVA-ului la producția agricolă, de la 8 la 12 la sută. Oamenii sunt supărați că autoritățile bat pasul pe loc în ceea ce privește acordarea despăgubirilor pentru culturile compromise. Iar principalul reproș este legat de despăgubirile pe care le cer pentru prejudiciile cauzate de secetă asupra culturilor din grupa a doua: porumb și floarea-soarelui.

La protestul din Piața Marii Adunări Naționale au participat agricultori din mai multe raioane ale țării. Ei și-au exprimat nemulțumirea față de acțiunile Guvernului prevăzute pentru anul viitor, în special majorarea cotei TVA. Directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, a menționat că, urmare a acestei majorări, prețurile la produsele alimentare vor crește.

VASILE MÂRZENCO, directorul Federației Națională a Fermierilor: "Această majorate la TVA la agricultură va fi o presiune pentru fermieri, pentru că ei și așa nu și-au venit în fire după un an afectat de secetă. În afară de aceasta, va afecta și consumatorul final, fiindcă vor crește prețurile la produsele agro-alimentare, dar populația și așa are capacitate redusă de procurare. Plus la toate, această politică ne dezavantajează pe noi ca agricultori și îi avantajează pe marii importatori de îngrășăminte, pesticide, piese de schimb și semințe, la fel îi avantajează și pe exportatori, care, majoritatea, sunt companii."

Agricultorii susțin că în așa mod Guvernul îi favorizează pe importatori si exportatori, iar fermierii mici și mijlocii vor intra în datorii și vor fi nevoiți să renunțe la agricultură.

Cei peste o sută de fermieri care au venit astăzi în Piața Marii Adunări Naționale spun că sunt dezamăgiți de acțiunile Guvernului, iar dacă nu se va interveni imediat - vor ieși din nou la protest.

Agricultorii au protestat aproximativ trei ore, iar în tot acest timp niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit în fața lor la discuții. Am încercat să vorbim cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, dar acesta nu ne-a răspuns la apel. La 30 noiembrie, Executivul a aprobat Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Guvernului Federației Ruse, destinat pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021. Documentul stabilește procedura de acordare, modalitatea și procesul de calcul a sumei ajutorului financiar, dar și modul în care vor fi repartizați banii. Compensația va fi acordată producătorilor agricoli a căror câmpuri cultivate cu porumb au fost afectate de secetă în proporție de 60 la sută și mai mult. Conform estimărilor, suprafața totală afectată de calamități a fost de 505 mii de hectare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie