Puțini dintre cei care sunt suspecți sau infectați cu Covid-19, acceptă să vorbească despre acest lucru
Social 20 octombrie 2020, 19:39 | 983

Puțini dintre cei care sunt suspecți sau infectați cu Covid-19, acceptă să vorbească despre acest lucru. Asta pentru că se tem de reacția celor din jur. Psihologii atenționează că stigmatizarea în rândul persoanelor suspecte sau infectate cu noul coronavirus are consecințe grave asupra sănătății publice în general, deoarece îi determină pe oameni să ascundă boala și să amâne solicitarea imediată de asistență medicală.

Nicolai Cheleș este unul dintre tinerii care a simțit pe propria piele reacția celor din jur atunci când febra a dat de știre. El ne-a spus că a simțit cum se îndepărtează de el chiar și cei mai apropiați când abia aștepta rezultatele testului.

NICOLAI CHELEȘ, suspectat de Covid-19: "Orice ce nu este cunoscut pentru lume, care e ceva nou și necunoscut, lumea crede că nu e ok și începe să discrimineze. Vedeai că ei se tem de tine, stau prea departe, te văd și fug într-o parte."

Tânărul susține că se simțea responsabil de sănătatea celor cu care a contactat în ultimele zile. Chiar și după ce a primit rezultatul negativ al testului și a venit acasă, vecinii continuau să-l evite.

NICOLAI CHELEȘ, suspectat de Covid-19: "Aici este chiar și autostigmatizarea, pentru că chiar și eu mă simțeam incomod, vinovat că m-am întâlnit cu anumite persoane, mă simțeam incomod că eu sunt așa. Mama ieșea în stradă sau la magazin undeva și vecinii o întrebau „Ce, Colea are Covid”? A venit acasă? Chiar și pe mama o marginaliza că poate eu am venit acasă sau nu."

Discriminarea persoanelor infectate sau suspectate de Covid este analizată și de psihologi prin prisma stereotipurilor și stigmatizării în raport cu cei trecuți prin boală.

Ina Crasnojon, psiholog: "În momentul în care eu am o emoție de frică, partea mea rațională se blochează și încep să etichetez anumite persoane, noi oricum avem instinctul apărării, nu cumva să mă îmbolnăvesc și eu. De ce? Pentru că este incertitudine."

Psihologul face apel la empatie și toleranță.

Ina Crasnojon, psiholog: "Doar în momentul în care eu am să fiu empatică cu celălalt, am să încalț papucii celuilalt, doar atunci voi înceta să mai atribui cuiva etichete, dar oamenii din cauza incertitudinii, necunoașterii nici nu vor să intre în esență este mult mai simplu să atribuim etichete celuilalt."

În perioada pandemiei, cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt grupurile minoritare etnice, persoanele diagnosticate care au contractat Covid-19 și contacții acestora, dar și cei care s-au tratat de COVID, precum și apropiații lor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie