ANRE atenționează Apă-Canal Chișinău să nu inducă în eroare consumatorii și să înceteze declarațiile manipulatorii
Social 24 noiembrie 2022, 19:47 | 513

Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică avertizează conducerea de la ”Apă-Canal Chișinău” să renunțe imediat la declarații manipulatorii, care induc cetățenii în eroare. Reacția ANRE vine la o zi după ce șefa întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a anunțat că în această săptămâna, locuitorii orașului ar putea rămâne fără apă. Potrivit Irinei Gutnic, întreprinderea municipală riscă să fie deconectată de la curent din cauza datoriilor. În același timp, reprezentanții Guvernului admit o posibilă creștere a tarifului pentru apă și canalizare, în contextul majorării tarifului la curent.

Într-un comunicat remis presei, ANRE anunță că este în contact permanent cu „Premier Energy”, care a informat că „Apă-Canal Chișinău” achită reeșalonat datoria acumulată.

Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică: "În acest context, ANRE solicită „Apă-Canal Chișinău” să înceteze publicarea declarațiilor manipulatorii, care intensifică panica în municipiu. Presiunile publice ale operatorului de apă asupra regulatorului în scopul aprobării unui tarif lipsit de justificări economice sunt inadmisibile."

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat într-o conferință de presă că a avut discuții cu reprezentanții Premier Energy. Prin urmare, există o înțelege cu Apă Canal Chișinău de a achita datoriile pentru consumul de lumină în rate. Cât despre o posibilă creștere a tarifului pentru apă și canalizare în Chișinău, Spânu susține că acesta ar putea crește, în contextul majorării tarifului la energia electrică.

ANDREI SPÂNU ministrul Infrastructurii: "Din informațiile, inclusiv publice, pe care le-a făcut ANRE, costul energiei electrice care a crescut în ultima perioadă ar trebui să ducă maxim la o creștere de 65 de bani a tarifului. Respectiv, solicitarea de creștere cu 10 -12 lei, sunt cheltuieli pe care trebuie să le demonstreze Apă Canal către ANRE. Sper ca primarul municipiului Chișinău, împreună cu conducerea Apă-Canal și ANRE să găsească soluție cât mai repede. Apa și canalizarea este de prioritatea zero."

Directorul „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a declarat joi la ședința Consiliului municipal Chișinău că a primit o prescripție de la furnizorul de energie, în care se specifică despre deconectare în cazul în care nu vor fi achitate datoriile pentru consumul de curent. Irina Gutnic a vorbit despre necesitatea ajustării tarifelor pentru serviciile de livrare a apei și canalizare, în contextul în care au crescut tarifele la energia electrică și la gazele naturale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie