Serviciul de Informații și Securitate afirmă că are nevoie de competențe sporite în activitatea sa
Social 9 septembrie 2020, 19:37 | 1662

Serviciul de Informații și Securitate afirmă că are nevoie de competențe sporite în activitatea sa și spune că ar exista chiar și o inițiativă legislativă în acest sens. SIS-ul face referire la anumite dezbateri publice în cadrul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate, la care ar fi participat experți în domeniu, savanți și reprezentanți ai organelor responsabile de securitatea națională.

În comunicatul plasat de Serviciul de Informații și Securiate pe site-ul oficial sunt reproduse concluziile participanților la dezbaterile publice, care promovează ideea că SIS-ul are nevoie de anumite competențe sporite, precum investigarea prin instituirea mandatului de securitate. Experții citați de SIS spun că, în prezent, în Republica Moldova măsurile speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal și doar după săvârșirea infracțiunii, însă scopul activității SIS ține, în primul rând, de prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri extra-procesual penale.

COMUNICATUL SIS: "SIS nu dispune de atribuții de urmărire penală și, ca urmare, în lipsa mandatului de securitate, capabilitățile tehnice nu pot fi folosite la instrumentarea cazurilor specifice relevante ce afectează securitatea naţională.Directorul SIS a reiterat că un asemenea instrument atribuit instituției nu poate fi catalogat drept o unealtă arbitrară a Serviciului de Informații și Securitate, deoarece acesta va putea fi supus controlului parlamentar și celui judiciar."

Într-un comentariu pentru Jurnal TV, expertul în domeniul apărării Viorel Cibotaru a declarat că studiul la care face referire Serviciul de Informații și Securitate este de fapt exprimarea intențiilor conducerii SIS, iar refortificarea și preluarea de către SIS a competențelor unui organ de urmărire penală ar fi un regres din punctul de vedere al normelor democratice.

VIOREL CIBOTARU, expertul în domeniul apărării: "Spre regret, noi am suferit niște deformări ale sistemului democratic din Republica Moldova și sistemul care trebuie să se bazeze pe ideile parlamentarismului, pe o democrație veritabilă... au deraiat în direcția unor regimuri autoritare. Iată, regimurile autoritare au nevoie de astfel de instrumente, inclusiv serviciile de informații și serviciile de inteligență și securitate pentru a le folosi în scopul păstrării puterii nelimitate."

Am încercat să obținem o reacție de la SIS, dar nimeni din cadrul Serviciului de presă al instituției nu a răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie