Agricultorii vor recolta cu 50% mai mult porumb în 2021 decât în anii precedenți
Social 28 septembrie 2021, 20:23 | 1581

După seceta și pierderile de milioane de lei de anul trecut, anul acesta agricultorii se bucură de o recoltă bogată. Experții se așteaptă la un record în special de cereale. Vorbim de patru milioane de tone - practic dublu față de anii precedenți. „Este anul porumbului”, spun agricultorii, care, datorită volumului mare de grăunțoase din acest an, se pregătesc să exporte aproape 70 la sută.

Unii producători locali și-ar dori să șteargă din memorie anul 2020 când, din cauza secetei cumplite, au colectat o cantitate mizeră de cereale.

SERGIU MOROZ, producător agricol de la Tohatin: "Pierderile au fost colosale. Porumb nu am avut deloc. Floarea-soarelui a fost doar pe alocuri câte ceva."

În schimb, în acest an se bucură de o recoltă bogată. Și asta datorită precipitațiilor, care au fost de patru ori mai multe decât în 2020. În rest, totul a depins de lucrările făcute la timp.

SERGIU MOROZ, producător agricol de la Tohatin: "E foarte important la timp să sădești, să-i dai tot necesarul de îngrășăminte pentru sol."

Un alt agricultor se așteaptă să colecteze cel puțin 10 tone de porumb la hectar, ceea ce ar fi dublu chiar și în comparație cu anii buni.

MIHAI RĂCILĂ, agricultor: "O parte din plante au deja și al doilea știulete pornit. Acest lucru ar putea să sporească până la 12-14 tone pe hectar."

O recoltă bogată, înseamnă și un preț mai bun. Agricultorul susține că în țările vecine, România și Ucraina, a fost secetă, iar aceasta înseamnă că la export, prețul cerealelor moldovenești va fi mai mare. Ce-i drept, exportul întârzie în acest an pentru că recoltarea porumbului încă nu a început.

Recoltă record și la floarea soarelui. Dacă în anii precedenți producătorii aveau cel mult două tone și jumătate la hectar, acum la această cifră se mai adaugă o tonă.

MIHAI RĂCILĂ, agricultor: "Un asemenea calatidiu este gigantic, extraordinar de frumos. Trebuie să vedem dacă în mijlocul lui sunt achene goale sau pline. Dacă sunt pline, înseamnă că tot calatidiul e plin. Puteți vedea, din mijloc, sunt pline."

Și recolta de grâu este bună - aproximativ cinci tone la hectar.

MIHAI RĂCILĂ, agricultor: "Temperaturile mici, umiditate mare, a fost puțin afectată de boli, dar acolo am intervenit cu preparate fitosanitare. Aceasta nu este o problemă."

În pofida anului roditor, prețurile la produsele obținute din cereale crește, spun specialiștii. Pâinea, de exemplu, deja s-a scumpit, în medie, cu 5-7 la sută. Explicația ar fi scumpirea produselor energetice. La nivel regional se scumpește gazul, dar și carburanții. Președintele Asociației producătorilor de cereale susține că, de fapt, prețurile ar fi trebuit să crească încă din primăvară.

IGOR GRIGORIEV, președintele Asociației exportatorilor și producătorilor de cereale: "Îmi e teamă că, până la sfârșitul anului, această scumpire să nu se repete. Cred că moldovenii, mai ales cei de la țară, vor compensa chestia aceasta cu făină de porumb."

O altă problemă, care ar genera scumpirea produselor este lipsa forței de muncă. Avem tot mai puțini oameni care recoltează cereale, dar și mai puțini șoferi angajați la lucrările agricole.

IGOR GRIGORIEV., președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Cereale: "Și la recoltare, și la export, este insuficiență de șoferi. Avem TIR-uri care transportă cereale, dar nu avem șoferi calificați. Nu avem combaineri, tractoriști. Marea majoritate din acești specialiști sunt plecați peste hotare."

Și asta în timp ce, prima dată în istorie, Republica Moldova înregistrează o recoltă-record de patru milioane de tone de cereale. Mai exact, un milion și 100 mii tone de grâu, 800 mii tone de floarea-soarelui și peste 2 milioane de tone de porumb.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie