Sute de copii au primit bilete pentru odihnă într-o tabără de pe malul Nistrului
Social 3 august 2022, 19:46 | 888

Copiii refugiați din Ucraina își petrec vara frumos în Republica Moldova. Sute de minori au primit bilete pentru odihnă într-o tabără de pe malul Nistrului, în speranța că cele zece zile pe care le vor petrece acolo, îi vor face să uite, măcar pentru puțin timp, ororile războiului prin care au trecut. Copiii moldoveni au beneficiat de același număr de bilete gratuite.

Ore de pictură, actorie, dans, origami, sport, inclusiv înot și karate. De toate au parte copiii la o tabără de la Vadul lui Vodă.

Peste o sută de copii din acest schimb sunt refugiați din Ucraina. Activitățile de recreere în care sunt atrași nu-i pot face să uite însă de cele văzute acasă, în Ucraina.

TIHOMIRA, refugiată din Harkov: "Sunăm să aflăm cum e acolo. Ni se spune să nu revenim, pentru că bombardează mult. Au fost lansate patru rachete. Una a ajuns în casă. Îmi este frică pentru toți. Acolo toți se împart cu mâncarea. Sunt unul pentru toți și toți pentru unul."

Tihomira are zece ani. Nu-și mai amintește când a venit în Moldova, pentru că a trecut prea mult timp. Din septembrie trebuie să meargă în clasa a patra. Încă mai speră că va putea face școala în Ucraina.

TIHOMIRA, refugiată din Harkov: "-Aici, în Moldova, cum te simți? -Bine. -E mai liniștit aici, nu? -Da. Uneori am coșmaruri. Dimineață am tresărit din pat. Nu știu de ce. M-am speriat tare. Se întâmplă să fiu tristă, plâng noaptea. Îmi pun muzică și plâng. Sunt părinții și îi întreb cum e în Ucraina. Ei îmi spun că sunt multe atacuri."

Veronica nici măcar nu știe dacă mai are unde se întoarce acasă. Până la război a locuit în cartierul Saltovka din Harkov. Este cea mai distrusă parte a orașului.

VERONICA, refugiată din Harkov: "Mă doare desigur, dar sunt copil și nu pot face nimic. Îmi rămâne doar să sper și să cred că voi avea unde să revin acasă."

Pentru a se integra mai ușor, copiii din tabără au fost amestecați între ei. În detașamente, jumătate sunt ucraineni, iar altă jumătate - moldoveni. Și găsesc limbaj comun.

ION MUNTEANU, directorul taberei de odihnă: "În primul rând, dimineața începem cu imnul Republicii Moldova, după care urmează imnul Ucrainei. Ca să fie egal. Copiii stau cu mâna pe inimă și ascultă un imn și altul. După asta urmează o serie de competiții cultural-sportive între acești copii. Are loc adaptarea lingvistică."

Copii refugiați au fost înscriși gratuit în baza solicitărilor transmise de părinți. Autoritățile, în comun cu partenerii de dezvoltare, au oferit 800 de bilete la tabăra de vară. Jumătate sunt destinate copiilor din Moldova.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "Copiii din Republica Moldova la fel au fost selectați după anumite criterii: să fie dintr-o familie care a cazat refugiați, o instituție care a instituționalizat refugiați și din pături vulnerabile."

Mulți dintre copiii pe care i-am întâlnit au ajuns prima dată la o tabără.

Costul biletelor pentru primul schimb a fost acoperit de Fundația Soros Moldova.

PETRU CULEAC, directorul executiv al Fundației Soros Moldova: "Prilejul aflării ucrainenilor în Moldova nu este deloc unul plăcut. Este vorba despre un război, care a alungat oamenii din țara lor. E firesc ca oamenii să sară în ajutor."

Celelalte ture care vor găzdui alți 600 de copii, vor fi finanțate de UNICEF Moldova și Agenția Catholic Relief Services. Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Centrele de cazare a refugiaților au selectat copii care vor merge la tabără.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie