GRECO al Consiliului Europei a publicat un raport ce vizează recomandările anticorupție
Social 3 iunie 2020, 20:05 | 607

Republica Moldova are restanțe la implementarea recomandărilor anticorupție ce îi vizează pe deputați, judecători și procurori. Este concluzia raportului anual al Grupului Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei, publicat astăzi. Până la sfârșitul anului trecut, autoritățile de la Chișinău au implementat integral doar patru din 18 recomandări.

În raportul Grupului Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei se spune că nouă recomandări au fost implementate parțial, iar cinci nu au fost implementate. La sfârșitul anului 2019, Republica Moldova se clasa printre țările cu o proporție foarte mare de recomandări, 86 la sută, care nu au fost complet implementate în ceea ce privește parlamentarii. Republica Moldova se numără printre statele cu o proporție foarte mare de recomandări, care nu au fost complet implementate, alături de Belgia, Armenia, Ungaria, Macedonia de Nord, Polonia, Lituania și Luxemburg. Președintele GRECO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acuzațiile de corupție răspândite în multe țări în ultimii ani în care sunt vizați oficiali din instituții publice.

MARIN MRCELA, președinte al GRECO: Nicio persoană, stat sau instituție nu este imună la corupție. Politicienii, indiferent de apartenența lor politică, trebuie să conducă prin exemplul propriu, iar exemplaritatea este așteptată de la ei. Politicienii sunt meniți să servească, nu să guverneze oamenii. // sursa: www.coe.int

Recent, Grupul Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei a atenționat și despre eventuale riscuri în contextul pandemiei de coronavirus, publicând pe site-ul său un set de linii directoare adresate celor 50 de țări membre în vederea prevenirii fenomenului. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie