Stratulat: Deocamdată nu se cunoaște ce vaccin va ajunge în RM, respectiv acesta nu poate fi autorizat
Social 15 ianuarie 2021, 19:33 | 1219

Agenția Medicamentului NU a eliberat autorizație de import pentru vreun vaccin anti-COVID-19. Ministerul Sănătății NU știe ce vaccin va ajunge în Republica Moldova la finele lunii ianuarie și nici când va fi cunoscută denumirea vaccinului. Potrivit planului național de imunizare împotriva COVID-19, vaccinul poate fi importat și fără autorizație. Trebuie să aibă doar acceptul țării de origine.

CRISTINA STRATULAT, consultant comunicare al Ministrului Sănătății: "Atunci când Republica Moldova va recepționa vaccinurile anti-COVID-19 acestea vor fi autorizate de către Agenția Medicamentului în mod prioritar. Deocamdată, nu se cunoaște ce vaccin va ajunge în Republica Moldova, respectiv acesta nu poate fi autorizat."

În planul național de imunizare anti-COVID-19 scrie însă că importul vaccinului, atât pentru loturile recepționate cu titlu gratuit, cât și pentru loturile achiziționate, se va efectua exclusiv de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în baza autorizației de import, eliberată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Vaccinul neautorizat în Republica Moldova, dar autorizat în țara de origine, la fel va fi importat. În acest caz, ANSP va solicita autorizația de import pentru fiecare lot de vaccin separat. La finele anului 2020, liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski anunța că pe teritoriul transnistrean va fi importat vaccinul rusesc ”Sputnik V”.

VADIM KRASNOSELSKI, șeful grupării separatiste de la Tiraspol sau liderul separatist de la Tiraspol: "Este necesară vaccinarea, dar cu utilizarea unui vaccin bun, care și-a demonstrat eficacitatea, care este folosit în Rusia și în alte state. A fost convenit importul pe teritoriul transnistriei pentru vaccinarea, în primul rând, a lucrătorilor medicali, a angajaților din sistemul de învățământ și din structurile de forță."

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că nu vor fi campanii separate de vaccinare.

CRISTINA STRATULAT, consultant comunicare al Ministrului Sănătății: "Va fi o campanie de imunizare pe țară."

În planul național de imunizare se arată că în Republica Moldova, mecanismul de autorizare a vaccinurilor se va baza pe autorizarea acestora de către Agenția Europeană pentru Medicamente și alte agenții internaționale sau cu statutul de precalificare, sau certificare OMS, cu sau fără includerea acestora în Nomenclatorul de stat. Până acum, Agenția Europeană pentru Medicamente a validat vaccinul de la Pfizer-BioNTech și cel de la Moderna, iar Organizația Mondială a Sănătății a validat doar vaccinul de la Pfizer-BioNTech. La OMS a fost depusă o cerere și pentru validarea vaccinului rusesc Sputnik V. Pe 22 ianuarie, persoanele responsabile din cadrul OMS urmează să se întâlnească cu oficialii ruși, ca să discute despre vaccinul respectiv.

Opinia ta contează. Comentează!