Image-Description
Prețurile la carburanți, stabilite după formula veche din martie 2019; Expert: După alegeri să dă frâu liber la scumpiri
Social 24 decembrie 2018, 15:00 | 1143

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere până pe data de 1 martie 2019, potrivit căreia petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile.

Într-un răspuns la o solicitare IPN, ANRE menționează că pe data de 12 decembrie 2018 în Monitorul Oficial a fost publicată legea ce conține modificări la o serie de acte legislative, în speță modificări la articolul 4 al Legii cu privire piața produselor petroliere, vizând și formarea prețurilor la produsele petroliere.

Astfel, în contextul modificărilor, noua metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere trebuie să fie aprobată de către Agenție până pe 1 martie. Actualele prețuri plafon, stabilite la sfârșitul lunii iulie, se vor aplica până la aprobarea metodologiei, care va corespunde noilor prevederi ale Legii privind piața produselor petroliere.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declaratpentru IPN că odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, seamănă a fi o înțelegere cu petroliștii. Ideal pentru consumatori ar fi crearea unei piețe concurențiale, așa cum este în majoritatea țărilor dezvoltate. Dar pentru aceasta, potrivit expertului, este necesar un Consiliu al Concurenței și justiție nu doar pe hârtie.

Sergiu Tofilat precizează că metodologia care mai este încă în vigoare, corelează prețul la benzinării cu prețurile angro la benzină sau motorină. Însă, majorarea prețurilor provoacă nemulțumiri, chiar și proteste, cum a fost în lunile mai-iunie. De asta hotărârile ANRE de majorare a prețurilor-plafon erau suspendate de judecată, Ulterior, în vară Parlamentul a votat un amendament, potrivit căruia, prețurile-plafon să fie stabilite o dată în trei luni, nu la fiecare două săptămâni.

„Ca rezultat, a ieșit că prețurile angro creșteau, cele plafon nu, iar petroliștii au început a acumula pierderi. Probabil din cauza aceasta au mers la o înțelegere să se revină la formula anterioară de formare a prețurilor”, opinează expertul. Cât ține de termenul de 1 martie, Sergiu Tofilat admite că acesta ar avea o legătură cu campania electorală. Potrivit lui, acum prețurile sunt „stabile”, iar după 1 martie petroliștii vor avea frâu liber să le majoreze, însă aceasta – după alegeri.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie