Grupul operativ al trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și-a testat „pregătirea de luptă”
Social 25 ianuarie 2022, 19:55 | 1003

Armata rusă a lansat astăzi o nouă serie de manevre în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată. Sunt antrenați peste 6.000 de militari şi 60 de avioane de vânătoare şi de bombardament, potrivit agenţiilor ruse de presă. În exerciții militare au intrat și soldații din Grupul operativ al trupelor ruse dislocat în regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Potrivit Moscovei, la manevrele din regiunea transnistreană participă circa 100 de echipamente militare şi tehnică de luptă. Aceste exerciţii au fost planificate cu mult timp înainte, arată un comunicat al comandamentului Direcției militare Vest al Rusiei.

În cadrul aplicațiilor au fost efectuate antrenamente de primire a armelor și echipamentului, de pregătire a tehnicii militare pentru ieșirea din baza militară și de avansare spre locul de desfășurare a efectivelor, punându-se accentul pe probleme legate de camuflaj, pregătirea punctelor de tragere și a tehnicii de luptă.

Anunţul despre exerciţiile Grupului operativ al trupelor ruse, grupare creată din rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice intervine după ce luni, fostul deputat Chiril Moţpan a declarat presei că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din regiunea separatistă planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Tighina. Anterior și Serviciul de Informaţii al armatei ucrainene anunțase că serviciile speciale ruse ar pune la cale provocări împotriva propriilor militari dislocați la Tiraspol pentru a da vina pe Ucraina.

În același timp, armata rusă a lansat o nouă serie de manevre în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată, exerciţii la care participă peste 6.000 de militari şi 60 de avioane de vânătoare şi de bombardament, potrivit agenţiilor ruse de presă. Este vorba despre o operaţiune ''interarme'' în care sunt angajate în special ''forţele aeriene şi antiaeriene, grupuri de nave ale flotelor de la Marea Neagră şi Marea Caspică''. Potrivit agenţiei TASS, la exerciţii participă avioane de vânătoare Su-27SM şi Su-30SM2, precum şi avioane de bombardament SU-34.

La baze din mai multe regiuni din sudul Rusiei circa 6.000 de militari sunt angajaţi în exerciţii menite să verifice starea lor de pregătire de luptă.

Anunţarea acestor exerciţii survine la câteva ore după de Moscova a criticat decizia Washingtonului de a plasa în alertă mii de militari americani în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei, Kremlinul estimând că această decizie duce la o ''exacerbare a tensiunilor''.

Opinia ta contează. Comentează!