ANRE a decis să ieftinească prețul la gazele naturale cu ceva mai mult de 12%
Social 28 octombrie 2020, 19:52 | 702

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a decis să ieftinească gazele naturale cu ceva mai mult de 12 la sută. Asta, în condițiile în care Moldova-Gaz a solicitat o micșorare a tarifului cu șapte la sută. Pornind de la faptul că decizia ANRE este anunțată cu trei zile înainte de alegri, experții independenți spun că aceasta îl avantajează pe un singur candidat, care a prezis într-o emisiune TV că gazele se vor ieftini cu 12-14 la sută.

TUDOR ȘOITU, expert în energetică: "Ceea ce se întâmplă în ajunul alegerilor, inclusiv și reducerea tarifelor respective. Evident, este o decizie favorabilă lui Dodon și Guvernului pe care îl conduc. Nu înțeleg de ce ANRE a intrat în jocul acesta. ANRE putea să transfere examinarea respectivă cu două-trei zile mai târziu. Nu s-ar fi întâmplat nimic. Puteau să ia această decizie o săptămână mai târziu sau două săptămâni mai târziu. Ca să nu fie implicat politicul în deciziile ANRE."

Unii specialişti spun că ANRE trebuia să revizuiască tariful pentru gaze încă acum jumătate de an. În iulie curent, Dodon anunța în cadrul emisiunii „președintele răspunde” că ieftinirile la gaze vor avea loc în octombrie. Astfel, după o reducere cu 12,2 la sută consumatorii casnici vor plăti 4 mii 642 de lei pentru un metru cub, inclusiv TVA. Până acum se plătea cu 253 de lei mai mult, fără TVA. Potrivit experților în economie, Rusia vinde Republicii Moldova gaz la cel mai mare preț, comparativ cu țările din Europa.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie