Image-Description
Filat, cu primele declarații după eliberare: Principala sarcină este să repar prejudiciul adus apropiaților
Politic 4 decembrie 2019, 13:53 | 2889

Fostul premier Vladimir Filat, consideră că decizia instanţei prin care a fost eliberat condiționat din detenție, înainte de termen, se încadrează în procedură legală și îi îndeamnă pe cei care se dau cu părerea să se informeze în detaliu cu privire la dosarul său. El mai afirmă că nu intenționează să se implice în politică și că își va dedica timpul persoanelor apropiate.

„Conform prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen, este, cel puţin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbeşte, pornind de la reavoinţă. Trebuie de menţionat că, de rând cu ispăşirea a două treimi din termen trebuie să fie întrunite şi un şir de alte condiţii, care au fost respectate în cazul meu”, a declarat Filat în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

Fostul premier a explicat de ce demersul a fost depus pe 12 octombrie, ziua în care a căzut fostul Guvern condus de Maia Sandu.

„Deoarece această dată era penultima, conform prevederilor legale, în care se putea de depus demersul. Legea stabileşte expres că demersul se depune în decurs de 5 zile de la data adoptării deciziei de către Comisie. Decizia fost luată de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a adăugat Filat.

Fostul lider PLDM nu exclude posibilitatea revizuirii deciziei privind eliberarea sa, ca urmare a declaraţiilor făcute de politicieni.

„Luând în calcul tot ceea prin ce am trecut până acum, este posibil orice. Ceea ce vedem că se întâmplă, numai nu obiectivitate şi justiţie înseamnă. Ar trebui să nu se uite că dosarul meu se află în examinare prioritară la CEDO şi oricum vom avea şi judecata de acolo. Nu pot spune că sunt optimist în asemenea situaţie, însă am speranţă că interesul politic şi justiţia sunt lucruri absolut separate”, a adăugat acesta.

În cadrul interviului, Vladimir Filat a menționat că, după ce a fost eliberat, a mers la Mitropolie, unde a avut o scurtă întrevedere cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, după care a mers la părinţi. Acesta a fost întrebat despre planurile sale de viitor.

„După aceste 50 de luni de detenţie, în care am avut timp să analizez, să înţeleg mai bine anumite lucruri ce s-au întâmplat de-a lungul anilor, principala sarcină este să repar prejudiciul pe care l-am adus persoanelor apropiate, dar şi oamenilor care au avut încredere în mine şi pe care i-am dezamăgit, făcând mai multe greşeli politice. În acelaşi timp, am speranţa că voi avea posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăţia în condiţiile unui proces echitabil. Aici mă refer şi la procesul aflat pe rol la CEDO”, a spus Filat.

Fostul premier a adăugat că nu are nicio intenție să revină în domeniul politic.

„Am văzut că lucrul acesta preocupă foarte multă lume. Mai mult, unii vorbesc chiar în locul meu. După cum am afirmat ceva mai devreme, planurile mele de viitor ţin de viaţa mea privată şi nu au legătură cu activităţile politice, ceea ce nu înseamnă că nu voi avea o comunicare cu oamenii care se ocupă de politică”, a mai spus Vladimir Filat.

Opinia ta contează. Comentează!