Listele a peste 35 de mii de persoane din Basarabia, victime ale deportărilor din perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute publice
Social 5 iulie 2022, 20:32 | 752

Listele cu peste 35 de mii de persoane din Basarabia, victime ale deportărilor din perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute publice de Agenția Națională a Arhivelor. Se întâmplă pentru prima dată în Republica Moldova, asta deși aceste liste se prăfuiau pe rafturile agenției de mai bine de zece ani, ne-a spus directorul instituției, Igor Cașu.

IGOR CAȘU, director Agenția Națională a Arhivelor: "Aceste dosare, pe care le-am pus pe site aseară s-au aflat în această arhivă de peste 10 ani de zile. Ele au fost trimise din arhiva SIS-ului și arhiva MAI."

În total, în liste apar 35 144 de persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 796 de persoane, dintre care 14 033 de femei, 11 899 de copii și 8864 de bărbați. Listele făcute publice de Agenția Națională a Arhivelor conțin 99 la sută din numele victimelor deportărilor staliniste în Siberia, spune Igor Cașu.

IGOR CAȘU, director Agenția Națională a Arhivelor: "Au existat două faze a întocmirii listelor până a ajunge la faza finală. Acolo este foarte interesant de văzut de ce listele inițiale erau mult mai ample, mult mai mari și s-a ajuns la acest număr, de circa 35 de mii."

Au fost deportați în special intelectualii și persoanele înstărite.

IGOR CAȘU, director Agenția Națională a Arhivelor: "Erau persoane, care se încadrau în aceste liste după criteriile ideologice, educație, proprietăți. Aceste persoane erau etichetate ca dușmani ai poporului, dușmani de clasă și așa mai departe."

Listele pot fi găsite pe site-ul Agenției Naționale a Arhivelor. Scopul este ca fiecare comunitate să-i cunoască pe cei care au avut de suferit de pe urma deportărilor regimului sovietic.

IGOR CAȘU, director Agenția Națională a Arhivelor: "Mesajul nostru de bază este ca fiecare comunitate să se regăsească în aceste liste, să nu fie anumite confuzii, prin aceste liste fiecare comunitate poate să restabilească într-un muzeu sau la școală un vagon imaginar, cu numele acestora."

Deportările din Basarabia au fost organizate de regimul stalinist în anul 1941 și în 1951, fiind însoțite de foamete provocată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie