Image-Description
Deputat român: „Organizare nedemocratică” a alegerilor parlamentare în RM şi Diasporă și abuz de putere din partea CEC”
Politic 26 februarie 2019, 13:30 | 1283

Obstrucţionarea dreptului de vot în diasporă, mituirea a zeci de mii de oameni din regiunea transnistreană, interzicerea accesului opoziției pentru a-și desfășura campania electorală în Transnistria, folosirea resurselor administrative ale alianței neformale Dodon-Plahotniuc-Șor și multe altele reprezintă un abuz și vorbesc despre faptul că alegerile parlamentare de ieri nu s-au desfășurat liber, corect și democratic. Este declarația deputatului român Matei Adrian Dobrovie.

„Partidul Naţional Liberal a monitorizat cu atenţie desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în Republica Moldova precum şi scrutinul de ieri, 24 februarie 2019. Cu indignare, am constatat că alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au fost libere, corecte şi democratice. Obstrucţionarea dreptului de vot prin interzicerea cetăţenilor moldoveni de a vota în diasporă cu buletinul valabil aşa cum s-a întâmplat la scrutinele precedente şi apoi împiedicarea depunerii contestaţiilor în acest sens reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova. În acelaşi timp, condamn faptul că zeci de mii de persoane din regiunea transnistreană au fost mituite, conform filmărilor ce au ajuns în spaţiul public, pentru a veni în mod organizat la secţiile de votare din dreapta Nistrului cu scopul de a vota la alegerile parlamentare în favoarea partidelor pro-ruse şi oligarhice. De asemenea, faptul că opoziţia nu a avut posibilitatea de a desfăşura campanie electorală în Transnistria prin interzicerea accesului liderilor opoziţiei în acestă regiune reprezintă o încălcare a principiului votului liber exprimat”, se spune într-un comunicat de presă semnat de deputatul român Matei Adrian Dobrovie, din grupul parlamentar PNL.

„Tripleta anti-europeană PD-PSRM-Șor a reuşit să obţină o majoritate constituţională prin fraudarea masivă a alegerilor. Într-o competiţie complet dezechilibrată, în care alianţa Dodon-Plahotniuc-Șor a folosit resurse administrative, mediatice şi financiare imense, opoziţia anti-oligarhică reprezentată de Blocul ACUM a obţinut un rezultat foarte bun, clasându-se pe locul 2. Asta în ciuda miilor de cetăţeni aduşi cu autobuze la secţiile de votare, a proceselor verbale completate în multe cazuri înainte de numărarea voturilor şi închiderea secţiilor, a buletinelor de vot lipsă şi a neregulilor de tot felul”, afirmă deputatul de la București.

Rezultatul este dezastruos pentru România, crede Matei Dobrovie. „Guvernul de la Bucureşti decontează eşecul total al politicii sale de susţinere a regimului Plahotniuc în numele stabilităţii şi împiedicării forţelor pro-ruse să ajungă la putere. Vom avea cel mai probabil un guvern care va oficializa relaţia dintre PSRM şi PDM şi care va pune în aplicare federalizarea şi transnistrizarea Republicii Moldova. Împreună cu satelitul Șor, există majoritatea care poate face acest scenariu de coşmar realitate. Implicaţiile de securitate asupra României şi a orientării viitoare a R.Moldova sunt majore. Singurul lucru bun în urma acestor alegeri este că Blocul ACUM se confirmă o opoziţie redutabilă, dispusă să lupte în continuare pentru eliberarea statului capturat, în ciuda tuturor barierelor şi ameninţărilor. România ar fi trebuit să-i susţină! N-a făcut-o şi acum culege roadele!”, a punctat Matei Dobrovie.

Opinia ta contează. Comentează!